Peter Kofod: Her er den eneste plan, der kan stoppe migranterne

0
4181
Hvis EU-Kommissionens asyludspil bliver gennemført, vil migrantstrømmen over Middelhavet fortsætte, mener Peter Kofod. Arkivfoto

DFs medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod skyder EU-Kommissionens nye migrantplan ned. Han mener, at det eneste der virker, er en europæisk version af den australske flygtningemodel, hvor migranter og flygtninge slet ikke får lov at komme ind i Europa

Han har kaldt det gammel vin på nye flasker, en falliterklæring og skræmmende. Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod har ikke den fjerneste tiltro til det udspil til “EU-pagt for asyl og migration”, som EU-Kommissionen fremlagde for nylig. I følge Peter Kofod løser udspillet nemlig ikke det grundlæggende problem, at der stadig kommer migranter over Middelhavet til Europa.

Kommissionen vil med sin nye plan sikre en bedre fordeling af migranterne via frivillige aftaler landene imellem, samt lave et “hjemsendelsessponsorat”, så lande kan hjælpe andre lande med at hjemsende afviste asylansøgere. Der lægges også op til hurtigere asylbehandling ved de ydre grænser og til at styrke asylbehandlingen ved de ydre grænser med 10.000 flere grænsevagter.

EU-plan vil forværre situationen

Men vil EU-Kommissionens udspil forhindre, at migranter begiver sig ud på Middelhavet i forsøget på at komme til Europa? Vil det standse menneskesmuglernes forretning med at sende mennesker ud på livsfarlige rejser i plimsollere, gummibåde og sejlende rustbunker?

Overhovedet ikke, mener Peter Kofod:

“Man gør i stedet situationen værre, for man giver migranter det indtryk, at hvis du er i stand til at sejle over Middelhavet og sætte dine fødderne på græsk, maltesisk eller italiensk jord, så er du home safe. Jeg frygter, at det her kan føre til en yderligere eskalering,” siger Peter Kofod.

“man giver migranter det indtryk, at hvis du er i stand til at sejle over Middelhavet, så er du home safe”

Peter Kofod, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti
Peter Kofod, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Skal sendes tilbage med det samme

Men hvad skal man gøre i stedet? Peter Kofod er ikke i tvivl. EU-landene bør hente inspiration i Australien, hvor flåden er sat ind til at forhindre, at flygtninge og migranter overhovedet kan komme ind på australsk jord. I stedet bliver de enten sejlet tilbage til landet, de kom fra, eller til en asyllejr udenfor Australien.

“Der skal udlægges en stor flåde i Middelhavet, som skal sikre, at migrantskibene slet ikke kommer ud på havet. Og hvis de gør, skal båden trækkes tilbage til det sted, den kommer fra, og folk, der søger asyl, skal sendes til en flygtningelejr udenfor Europa, hvor de skal opholde sig, til de får at vide, om de har krav på beskyttelse. Hvis der alligevel er nogen, der når frem til Europa, skal de sejles til denne lejr,” siger Peter Kofod.

Vil smadre menneskesmuglernes forretning

Om middelhavsflåden skal drives af medlemslande, af Frontex (EUs grænse- og kystvagt, red.), den italienske kystvagt eller noget fjerde, er Peter Kofod, som han siger, “græsk katolsk overfor”:

“Det er ligegyldigt, hvilket flag denne flåde har. Det afgørende er, at vi forhindrer, at migrantskibene overhovedet kommer ud på havet, og det gør vi, hvis migranterne ved, at de aldrig vil kunne komme ind i Europa. Det vil smadre menneskesmuglernes forretning og forhindre, at tusindvis af mennesker dør på Middelhavet hvert år,” siger EU-parlamentarikeren.

“Det vil smadre menneskesmuglernes forretning og forhindre, at tusindvis af mennesker dør på Middelhavet hvert år”

EU-kommissionen med kommissionsformand Ursula von der Leyen i spidsen præsenterede forleden sit udspil “EU-pagt for asyl og migration”. Foto: John Thys/Pool via REUTERS

EU-systemet har ikke viljen

Peter Kofod mener, at EU for længst kunne have lavet aftaler med eksempelvis afrikanske lande om asyllejre. Men han tror ikke, at viljen er til stede i EU-systemet.

”EU-Kommissionen og flertallet i parlamentet virker ikke til at have forstået hvilke dybe udfordringer migrationen giver Europa. De betragter migration som en naturlov. Ylva Johansson (EU’s svenske migrationskommissær, red.) taler om migration som en nødvendighed, fordi Europa er et aldrende kontinent. Derfor kommer EU kun med halve løsninger,” siger Peter Kofod.

Han mener derfor, at EU-landene selv må påtage sig opgaven – uden om EU-systemet:

”Som jeg ser det, er det den eneste mulighed at nationalstaterne går forrest og er villige til at gøre nogle drastiske ting. I Italien var antallet af migranter meget højt, indtil Salvini (det indvandringskritiske Legas leder Matteo Salvini, red.) blev indenrigsminister. Så faldt antallet af migranter til Italien markant. Det viser, at det kræver nogle politikere, som vil det, hvis vi skal vende udviklingen,” siger Peter Kofod.

Læs også:

Peter Kofod: EU-Kommissionens asylplan er en falliterklæring – den stopper ikke migranterne

EU’s håbløse flygtningeplan er tyskernes opfindelse

Oxford-professor: “Europa svigtede moralsk ved at friste mennesker til at flygte over Middelhavet”