Regeringen har stadig ingen plan om et center til de kriminelle udlændinge

0
2221
Arkivfoto

Regeringen har stadig ikke fundet et alternativ til øen Lindholm, som skulle have huset kriminelle udvisningsdømte udlændinge. ”Overvejelserne er stadig i gang,” lød svaret til DFs formand Kristian Thulesen Dahl under folketingets åbningsdebat

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen kan ikke svare på, hvornår der kommer et nyt udrejsecenter for kriminelle udvisningsdømte udlændinge.

Det kom frem ved åbningsdebatten i Folketinget, hvor Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl spurgte S-ordføreren, hvad der skal ske med de kriminelle udlændinge, som lige nu er placeret på udrejsecenter Kærshovedgård, hvor de skaber stor utryghed og er involveret i masser af kriminalitet i lokalområdet.

Jesper Petersen svarede, at det stadig er regeringens ønske at placere de kriminelle udlændinge på et udvisningscenter for sig. Men hvor dette center skal ligge, er ikke besluttet:

“Jeg forstår, at man (regeringen, red.) stadig er i gang med overvejelser om, hvor det bedst kan placeres. Men at der skal komme et tredje udrejsecenter, det er fortsat regeringens politik,” sagde Jesper Petersen.

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen på talerstolen ved Folketingets åbningsdebat. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Rød blok droppede Lindholm

Dansk Folkeparti og den borgerlige regering blev ved finanslovsforhandlingerne i 2018 enige om, at der skulle oprettes et udrejsecenter på den øde ø Lindholm i Stege Bugt. Den plan blev omgående droppet, da Mette Frederiksen overtog regeringsmagten. I stedet blev der skrevet følgende ind i det forståelsespapir, som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre blev enige om før regeringsdannelsen i juni 2019:

“En ny regering vil arbejde for, at kriminelle udvisningsdømte udsendes af Danmark hurtigere end i dag. En ny regering vil iværksætte en undersøgelse af, hvor de bedst kan placeres, så længe de opholder sig i Danmark”.

Men 16 måneder senere er der stadig ikke sket noget ud, og i regeringens finanslovforslag for 2021 er de 759 millioner kroner, der var afsat til udrejsecenteret på Lindholm, blevet afsat til andre formål. Derfor skal kriminelle udlændinge, hvoraf flere er dømt for alvorlige forbrydelser, fortsat bo på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording.

Fra forståelsespapiret “Retfærdig retning for Danmark” mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Vold, trusler, tyverier og narkohandel

For nylig viste en opgørelse, at kriminalitet begået af Kærshovedgård-beboere er steget markant siden 1. januar 2019. En aktindsigt fra Ekstra Bladet afslørede, at der fra 1. januar 2019 og frem til 1. september 2020 var rejst 127 sigtelser mod Kærshovedgård-beboere om alt fra vold og trusler til butikstyverier og hashhandel.

Derfor klinger det hult, når regeringen siger den vil gøre noget ved utrygheden, men ikke gør noget for at fjerne de kriminelle udlændinge fra Kærshovedgård, mener Kristian Thulesen Dahl:

“Det her skaber virkelig utryghed. Det var derfor, at den tidligere regering og Dansk Folkeparti fandt på den løsning, at de mest kriminelle og hårdkogte udvisningsdømte udlændinge skulle sættes ud på en ø, indtil de forlader Danmark. Men nu sker der ikke noget. Så hvad er regeringens svar til beboere ved Kærshovedgård,” spurgte DF-formanden Socialdemokratiets politiske ordfører.

Kristian Thulesen Dahl under folketingets åbningsdebat. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Jesper Petersen forsvarede beslutningen om at droppe øen Lindholm med, at det var en alt for dyr løsning, og han fastslog, at regeringen er på vej med en række initiativer i forhold til at få sendt flere kriminelle udvisningsdømte udlændinge ud af landet:

“Regeringen vil i den kommende samling foreslå yderligere midler til at få sendt flere hjem, der ikke har ret til at være her eller har begået kriminalitet. Det håber jeg, at vi (Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, red.) vil kunne finde hinanden om. Og en del af disse tiltag er også at oprette et tredje udrejsecenter. Lindholm var bare for dyr,” sagde den socialdemokratiske ordfører.