DF-beslutningsforslag: Det skal være nemmere at fratage statsborgerskabet fra kriminelle

0
544
Dansk Folkeparti vil gøre det nemmere at frakende dansk statsborgerskab fra kriminelle udlændinge, som har begået personfarlig eller narkokriminalitet. Billede: iStock

Dansk Folkeparti vil gøre det nemmere at fratage statsborgerskabet for personer der begår alvorlig personfarlig kriminalitet eller narkokriminalitet. Partiet retter skarp kritik mod regeringen, fordi den ikke har handlet på det tidligere.

Bandekriminalitet, grov vold og narko bliver straffet for mildt, mener Dansk Folkeparti. Står det til partiet, skal det gøres nemmere at frakende statsborgerskabet for personer med udenlandsk baggrund, der begår personfarlig kriminalitet. Derfor har DF lavet et beslutningsforslag om at frakende statsborgerskabet for personer der begår alvorlig personfarlig kriminalitet eller narkokriminalitet.

”Mange af disse mennesker, som er involveret i den kriminelle underverden, ville kunne udvises og evt. får frataget deres statsborgerskab, hvis regeringen viste vilje. De grinagtig milde domme for selv grove forbrydelser betyder dog, at regeringen ikke mener, at selv en dom for voldtægt, bandevold, knivstikkerier, bedrageri m.v. er tungtvejende nok. Der skal åbenbart mere til,” skriver DF i beslutningsforslaget.

I regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark” fra 2022 erkender regeringen at konventionerne begrænser muligheden for at kunne frakende kriminelle udlændinge deres statsborgerskab og dermed udvise dem. I regeringsgrundlaget står der endda, at de vil udfordre konventionerne. Dog påpeger DF, at regeringen ikke har taget initiativ til at gøre noget ved det endnu.

DF foreslår en prøveperiode for statsborgerskabet, så personer der begår personfarlig eller narkokriminalitet indenfor perioden, får frataget statsborgerskabet og bliver udvist af landet.

Partiet retter også en anden skarp kritik mod regeringen, fordi der ifølge partiet ikke har været god nok kontrol med om ansøgere til statsborgerskab har ren straffeattest. Heller ikke selvom, at der er en politisk aftale om, at personer, der har fået fængselsstraf, ikke kan ansøge om dansk statsborgerskab.

DitOverblik har tidligere skrevet en artikel om at en asylansøger har løjet om en voldsdom, og derfor var indstillet til at få dansk statsborgerskab. Manden blev fjernet fra lovforslaget, efter at Dansk Folkeparti rettede henvendelse til udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek.