Støjberg fanget i dobbeltspil om grænsekontrol under Folketingets afslutningsdebat

0
882
Morten Messerschmidt under debatten med Inger Støjberg om Danmarksdemokraternes dobbeltspil i forhold til grænsekontrol og Schengen. Foto: Skærmbillede, Folketings-TV

Onsdag den 29. maj under den sidste debat i indeværende folketingsår – afslutningsdebatten – blev der blandt andet krydset klinger om grænsekontrol mellem Danmarksdemokraternes formand Inger Støjberg og Dansk Folkepartis ditto Morten Messerschmidt

Der har på det seneste hersket tvivl om Danmarksdemokraternes holdning til den danske grænsekontrol, og om hvorvidt vi skal udtræde af Schengen-samarbejdet for at sikre, at grænsekontrollen bliver permanent. Det er for nuværende eneste løsning, hvis man vil undgå de meget fasttømrede Schengen-regler, der gør, at landene skal begrunde, hvorfor de vil indføre grænsekontrol, og den skal samtidig være midlertidig. Danmarksdemokraterne satser imidlertid på at kunne ændre Schengen-reglerne, så Danmark ikke behøver at udtræde af dem.

Tirsdag kunne Politiken bringe historien om, at Danmarksdemokraternes spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, Kristoffer Storm, gentagende gange aflyste et planlagt interview med netop Politiken. Da han fandt ud af, at det skulle handle om partiets holdning til grænsekontrollen og Schengen, var kalenderen pludselig fyldt.

I artiklen påpeger DF’s spidskandidat til EP-valget, Anders Vistisen, at man ikke både kan være tilhænger af Schengen-samarbejdet og permanent grænsekontrol på en og samme tid.

Det samme gjorde DF-formand Morten Messerschmidt under afslutningsdebatten i dag onsdag.

“Man kan jo ikke være halvt gravid. Enten udtræder man af Schengen og får fast grænsekontrol eller også bliver man i Schengen og danser efter kommissionens pibe (EU-kommissionen red.)”.

Inger Støjberg slår derefter fast, at Danmarksdemokraterne da ønsker, at medlemslandende selv kan bestemme om de ønsker grænsekontrol, og henviser derefter til gamle citater, som Morten Messerschmidt har udtalt til Ritzau.

“Hvis jeg nu kigger tilbage på gamle citater fra Hr. Morten Messerschmidt, så siger han i hvert fald her til Ritzau, at fast dansk grænsekontrol på ingen måder er strid med det danske medlemskab af Schengen-samarbejdet, og det er jeg da fuldstændig enig med Hr. Morten Messerschmidt i.”

Problemet med citatet er dog, ifølge Morten Messerschmidt, at reglerne inden for Schengen-samarbejdet har ændret sig siden den udtalelse.

“Der er jo bare det problem, at Schengen-reglerne er forandret efterfølgende, og det har Fru. Støjberg selv stemt for som medlem af Venstre, så derfor er det lidt fattigt at komme med gamle citater.”

Og han fortsætter: “Det der bare interesserer mig, det er hvordan Fru. Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne har tænkt sig, at lave det om (så man kan have permanent grænsekontrol som Schengenland red.). Man ved ikke engang, om man er medlem af en gruppe, hvis man kommer ind, og som medlem af parlamentet kan man ikke fremsætte lovforslag. Det er kommissionen, der står for det. Så må man jo tage stilling til om man er for Schengen eller om man er for grænsekontrol.”

Inger Støjberg fastholdt dog forhåbningen om, at det bliver en mulighed at kunne indføre permanent grænsekontrol inden for Schengen. Det mener hun vil blive en mulighed, da “der forhåbentlig kommer en højredrejning i parlamentet.” Det er på trods af, at parlamentet ikke kan gennemføre noget, som kommissionen ikke har fremsat først.