Peter Kofod: EU-Kommissionens asylplan er en falliterklæring – den stopper ikke migranterne

0
2331
EU-Kommissionens formand Ursula Von Der Leyen beskriver det nye asyludspil som "en ny begyndelse". Foto: STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP

DFs EU-parlamentsmedlem Peter Kofod har ingen fidus til Kommissionens nye forslag til en fælles asylpolitik. ”Det vil ikke ændre noget, for man tager slet ikke fat på diskussionen om at lukke de ydre grænser” siger han

“Det her kommer ikke til at virke. Det er bare gammel vin på nye flasker”.

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, er mildest talt ikke imponeret over det udspil til “EU-pagt for asyl og migration”, som EU-kommissionen fremlagde onsdag.

Udspillet er uden den tvungne omfordeling af asylansøgere, som flere EU-lande modsætter sig. I stedet lægges der op til system med frivillighed, hvor landene skal kunne vælge at modtage asylansøgere fra andre EU-lande eller vælge et “hjemsendelsessponsorat”, hvor de hjælper andre lande med hjemsende afviste asylansøgere – men hvor de forpligter sig til at overtage en afvist asylansøger, hvis hjemsendelsen mislykkes.

Desuden vil EU sikre en hurtigere asylbehandling ved EU’s ydre grænser, samt styrke bevogtningen af grænserne fra 1. januar 2021.

”Migration er komplekst. Det gamle system til at håndtere migration virker ikke mere. Den pakke, som vi fremlægger i dag, præsenterer en ny begyndelse,” sagde EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, da udspillet blev fremlagt.

Fordeler bare byrden

Men Peter Kofod kan ikke få øje på den nye begyndelse.

”Det her kommer ikke til at bremse byrden. Det kommer bare til at fordele den. Man tager jo slet ikke fat på diskussionen om at lukke de ydre grænser,” siger han.

Peter Kofod, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

EU-Kommissionen taler da om at styrke grænsebevogtningen?

”Med 10.000 vagter, når det er fuldt indfaset, ja. Det kommer ikke betyde noget. Man er jo slet ikke villig til at skabe et Fort Europa. Man er ikke villig til at skabe en australsk model efter europæisk standard, hvor man kunne fjerne incitamentet til at sejle over Middelhavet”.

Hvordan skulle sådan en model fungere?

”Ved at skabe så sikre grænser, at folk ved, at det ikke kan betale sig at sejle over, og hvor dem, der alligevel kommer over, ikke får lov at blive på europæisk grund men sejles til en asyllejr udenfor EU. Folk skal vide, at de aldrig kommer til Europa. Det vil fjerne hele den trafik, som holder liv i menneskesmuglernes forretning. Hvis man ikke er villig til at gøre det, vil denne sørgelige trafik, hvor folk sætter livet på spil og drukner i Middelhavet, fortsætte”.

“Folk skal vide, at de aldrig kommer til Europa. Det vil fjerne hele den trafik, som holder liv i menneskesmuglernes forretning”

Peter Kofod, medlem af EU-Parlamentet (DF)

Stop samarbejdet med Erdogan

EU-Kommissionen foreslår, at der laves ”skræddersyede” aftaler med lande i bl.a. Afrika om håndtering af menneskesmuglere. Kofod tvivler på effekten af sådanne diplomatiske aftaler.

”Det er da fint med dialog. Det har jeg ikke noget imod. Men jeg tror ikke man skal forvente at der kommer det store ud af det”.

Hvis du var EU-kommissær og skulle lave en asylplan, hvad ville du så gøre?

“Så ville jeg først og fremmest sætte gang i arbejdet med at lukke EU’s ydre grænser, og jeg ville opsige al samarbejde med den tyrkiske præsident Erdogan og bruge de penge, vi giver tyrkerne, til styrket grænsekontrol. Vi har gjort os alt for afhængig af Erdogans luner. Vi er nødt til at kunne kontrollere grænserne selv. Og så skal vi lukke kassen til lande, som får store bidrag fra EU, hvis ikke de vil tage egne statsborgere retur. Vi bliver nødt til at tage nogle hårdere metoder i brug, ” siger Peter Kofod – der tilføjer:

“Kommissionens udspil kommer ikke begrænse migrationen overhovedet. For mig at se, er vi ikke bedre stillet med det her, end vi var i 2015”.