EU’s håbløse flygtningeplan er tyskernes opfindelse

0
3180
En afghansk asylansøger sidder under en motorvejsbro i Saint Denis i Paris. Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Det er en plan som selv EU-begejstrede medier ikke rigtig kan tro på. Men tyskerne lægger hele deres vægt bag planen, som de som EU’s formandsland har haft stor indflydelse på

ANALYSE AF DITOVERBLIK

Egentlig skulle lederne fra de 27 tilbageværende EU-lande allerede have afstemt deres holdning til EU kommissionens store ideer om en fælles flygtningepolitik i sidste uge. Men da rådspræsident Charles Michel måtte i karantæne efter kontakt til en corona smittet, blev det hele udsat en uge. Nu er planen til gengæld ude og det er helt sikkert ikke noget, lederne kan blive enige om.

Dels har EU-landene indtil nu ikke kunnet blive enige om en fælles politik. Og en plan, der er beregnet til at virke barsk ud ad til uden at løse problemerne med de mange migranter, der nåede over grænsen, vækker ikke begejstring. Værre er det, at EU tydeligt satser på at straffe de lande, der er mest skeptiske overfor denne uønskede indvandring.

For efter planen kan EU pålægge de lande, der ikke ønsker at modtage migranter, en særlig straf. Lande som Polen og Ungarn kan blive tvunget til enten at skulle tage afviste migranter eller selv sørge for at de bliver sendt hjem. En usædvanlig straf og en meget urealistisk plan, da det i dag kun lykkes at få sendt en tredjedel (36 %) af de afviste hjem igen.

Tysk sværvægter

Den tyske regering har lagt sin magt bag forslaget og dermed står mere pragmatiske lande som Danmark ret så alene. Den tyske udenrigsminister er også i corona karantæne, men i stedet var det så den magtmæssige og fysisk tunge tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, der i Bruxelles måtte prøve at forklare pressen fordele ved hans og kommissionens plan. Selv de tyske medier, der virker benovede over deres lands magt i EU, kunne ikke rigtig se noget klart i hans fremstilling.

Skrappere reagerer medierne i Polen og Ungarn, hvor modstanden mod EU vokser. Ungarns regering har også langet ud efter den danske udenrigsminister Jeppe Kofod og hans kritik af deres indre anliggender. Kofod har ifølge regeringens talsmand Zoltan Kovacs udtrykt sig groft og er ude af trit med sin egen regering.

Antallet af nye migranter i EU har de senere år ligget klart over 600.000 årligt – halvdelen kommer fra Nordafrika og Bangladesh. Tendensen er stigende.

Kilder: Bild, Spiegel, Daily News Hungary