Oxford-professor: “Europa svigtede moralsk ved at friste mennesker til at flygte over Middelhavet”

0
2267
Arkivfoto

Førende britisk udviklingsøkonom kritiserer de europæiske lande for at håndtere flygtningekrisen på den værst tænkelig måde. ”Vi fristede mennesker til at risikere deres liv,” siger Oxford-professoren Paul Collier i stort interview med Kristeligt Dagblad

Europa håndterede flygtningekrisen i 2015 på den værst tænkelige måde. Det mener Oxford-professoren Paul Collier. I et interview med Kristeligt Dagblad siger han, at “Europa missede hele pointen under flygtningekrisen”, fordi man fristede mennesker til at sætte livet på spil over Middelhavet.

“Folk druknede. Vi fristede mennesker til at risikere deres liv under flugten. Og vi fristede nøjagtigt de mennesker, der mindst havde brug for beskyttelse,” siger Paul Collier og påpeger, at langt de fleste kom fra et sikkert tredjeland, Tyrkiet.

“Grundlæggende øgede intet af bevægelsen mod Europa deres sikkerhed, men reducerede den, fordi mange skulle på en meget en farlig rejse med båd over havet,” siger han.

Hjalp et privilligeret mindretal

Paul Collier mener, at Europa belønnede kriminelle bander og gav asyl til en gruppe, der havde mindst brug for beskyttelse, nemlig unge mænd med penge og en form for uddannelse.

“Jeg kunne ikke have forestillet mig en værre håndtering. Det var en latterlig skævvridning af prioriteter: Vi brugte vores ressourcer på at hjælpe et privilegeret mindretal,” siger Oxford-professoren til Kristeligt Dagblad.

“Vi brugte vores ressourcer på at hjælpe et privilegeret mindretal”

Paul Collier, udviklingsøkonom, til Kristeligt Dagblad

“Demonstrativ godhed”

I følge Paul Collier, der er udviklingsøkonom og tidligere leder af Verdensbankens afdeling for forskning i udviklingslande, bør hjælpen ydes i nærområderne. Men Europa har vendt logikken på hovedet. Der bruges således 135 euro på én flygtning i Europa, hver gang der kun bruges én euro i nærområderne.

“På den måde var 2015 et udtryk for demonstrativ godhed på bekostning af løsninger, der ville have hjulpet millioner af mennesker i nærområderne, som havde og har et meget stort behov for hjælp,” siger professoren til Kristeligt Dagblad.

Den venstreorienterede økonom, der er blevet brugt af Socialdemokratiet i Danmark som inspirator til det store asyludspil, der blev lanceret før valget i 2019, påpeger at Europas håndtering af flygtningekrisen har medført en omfattende åreladning af veluddannede i Syrien. Cirka halvdelen af Syriens veluddannede skulle ifølge Collier befinde sig i Europa i dag.

“Det er den slags mennesker, der er mest nødvendige, når landet skal genopbygges,” siger Paul Collier til Kristeligt Dagblad.

Interviewet med Paul Collier kan læses i Kristeligt Dagblad her.