Manden nægter konen skilsmisse, fordi han nyder godt af hendes sociale ydelser

0
8320
Arkivfoto

Kvindekrisecentre beretter i Weekendavisen om kvinder i indvandrermiljøer, som er totalt økonomisk umyndiggjort. Deres mænd har ofte en økonomisk interesse i at nægte skilsmisse, fordi de scorer kvindens kontanthjælp og børnepenge

Når muslimske mænd nægter at lade deres koner få en islamisk skilsmisse, er der ofte økonomiske grunde til det.

Det viser en artikel i Weekendavisen, der har talt med flere kvindekrisecentre.

Krisecentrene fortæller om kvinder, der er totalt umyndiggjort økonomisk af deres mænd. Mændene bestyrer deres bankkonto og har dermed adgang til deres kontanthjælp og børnepenge. De har derfor en klar økonomisk interesse i at sige nej til skilsmisse.

“Når en kvinde vil skilles, mister manden ikke kun hende, men også adgangen til hendes sociale ydelser. Han mister kort sagt en indtægt,” siger direktør Kamilla Bjørn Drøidal fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK) til Weekendavisen.

“Økonomisk vold”

Krisecentrene fortæller om kvinder, der aldrig har haft et dankort i hånden eller været inde på deres egen bankkonto. Der er ofte tale om kvinder, der er kommet til Danmark via familiesammenføring, og som ikke taler dansk. De er helt afhængige af de informationer, de får fra manden.

Krisecentrene betegner det, kvinderne er udsat for, som “økonomisk vold”. De fortæller, at børnepengene ofte spiller en vigtig rolle, når manden vil kontrollere kvinden i forbindelse med en skilsmisse:

“Ofte bruger manden børnene som pression, hvor han går med til skilsmisse på betingelse af, at han får den fulde forældremyndighed. Ikke nødvendigvis fordi han vil have børnene, for det er hende, der passer dem i praksis, men fordi der er en økonomisk vinding ved at få børnene på papiret. Det er jo bopælsforælderen, der får børnepengene,” siger direktør Lisbeth Jessen fra krisecentret Danner til Weekendavisen.

Fastholdes af sociale ydelser

Ifølge krisecentrene er de sociale ydelser ofte med til at fastholde indvandrerkvinderne i ægteskabet, fremfor – som for danske kvinder – at stille dem frit.

”For os, der har arbejde og økonomisk frihed, giver penge handlekraft og selvbestemmelse. For andre kvinder bliver de brugt som et middel til at undertrykke dem. De er reelt handlingslammede, fordi de bliver fuldstændig umyndiggjort,” siger direktør Kamilla Bjørn Drøidal fra Landsorganisationen af Kvindekrisecentre til Wekendavisen.

Blandt de mere groteske eksempler på indvandrermænds økonomiske udnyttelse af deres koner, nævnes en mand med to koner, som benyttede begge koners hævekort og brugte pengene på familien i hjemlandet. En anden mand brugte sin kones kontanthjælp til at vedligeholde en udlejningsejendom i Iran.

Flere medier har de seneste uger afdækket, hvordan imamer medvirker til at undertrykkelse af kvinder, der ønsker skilsmisse. Kvinderne skal underskrive sharia-inspirerede kontrakter med groteske krav som eksempelvis, at de vil miste forældremyndigheden, hvis de gifter sig igen. Det indgår ofte i disse skilsmisse-kontrakter, at kvinderne skal betale et større kontantbeløb til manden for at få skilsmisse.

Artiklen i Weekendavisen kan læses her

Læs også:

Irans ambassade krævede, at kvinde skulle have tilladelse fra moské, hvis hun ville skilles

DF kræver endnu hårdere kurs mod sharia-imamer: “De skal udvises”