DF-ordfører kritiserer minister: Unødvendigt at aflive 1,5 millioner mink

0
3354
En mink på minkavler Frank Andersens minkfarm i Hjørring i Nordjylland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech kritiserer fødevareminister Mogens Jensens sololøb i sagen om masseaflivning af mink. Folketingets partier er ikke blevet inddraget i beslutningen om at slå 1,5 millioner dyr ned

“Jeg synes det er frygteligt, det her. Det er jo folks livsværk, det går ud over. Der er minkavlere, der ikke kan overleve det her”.

Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech ser stærkt kritisk på beslutningen om at aflive 1,5 millioner mink i Nordjylland for at begrænse risikoen for coronasmitte.

Hun mener ikke kun, at beslutningen er helt ude af proportion. Hun finder i lighed med minkavlere og landbrugsorganisationer også, at den kompensationsordning, som avlerne får tilbudt, er urimelig. De minkfarme, hvor der er konstateret coronasmitte blandt dyrene, får således kun 20 procent i kompensation af deres driftstab. I raske besætninger som skal aflives, fordi de ligger indenfor en radius af 7,8 km. fra en smittet besætning, er kompensationen 100 procent.

“Set fra min stol burde der være 100 procents kompensation til alle farme, uanset om de er smittet eller ej,” siger Lise Bech.

Politiet tiltvang sig fredag adgang til Thorbjørn Jepsens minkfarm på Drøvten i Gjøl. En politimand med boltsaks åbnede den lukkede port under ejerens protest. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Uden sammenligning

Fødevareminister Mogens Jensen har forklaret forskellen i kompensation med, at det er sådan lovgivningen er, når der er tale om husdyrsygdomme.

“Jeg blev ringet op af ministeren fredag formiddag. Han forklarede mig, at det er sådan man har gjort siden 90erne. Men jeg sagde til ham, at det her ikke kan sammenlignes med en situation, hvor en eller to besætninger skal slås på grund af sygdom. Det her er en helt ekstraordinær situation,” siger Lise Bech.

Der flages på halv stang i Gjøl by. Det er i sympati med de minkfarme hvor arbejdet med at slå mink ned på coronaramte minkfarme startede i Gjøl-området. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Minister har ikke inddraget Folketinget

Lise Bech var fredag morgen til et orienteringsmøde sammen med de øvrige partiers ordførere i fødevareministeriet med bl.a. Kaare Mølbak fra Statens Serum Institut og veterinærdirektør Hanne Larsen. Det er første gang, at ordførerne er blevet indkaldt til et møde, siden det for knap to uger siden blev besluttet at aflive 1,5 millioner mink. En beslutning regeringen har truffet uden at involvere Folketinget.

“Det er simpelthen for dårligt, at ordførerne ikke har været med ind over sådan en beslutning her. Vi fik lidt information i starten, men ellers har der ikke været noget. Regeringen har egenhændigt besluttet at slå 1,5 millioner mink ned,” siger Lise Bech.

Lise Bech er bl.a. landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Hvorfor 7,8 km.?

DF-ordføreren mener, at det slet ikke burde være nødvendigt at aflive så mange dyr, og hun stiller sig undrende overfor beslutningen om, at raske minkfarme i en radius op til 7,8 km. skal slås ned.

”Jeg spurgte på mødet, om der er faglig evidens for, at smitten er luftbåren og kan smitte op til 7,8 km. via luften, men det er der ikke. Det har også vist sig, at de minkfarme, hvor der har været smitte, at de er kommet sig ret hurtigt og uden særlig stor ekstra dødelighed, så jeg kan ikke se begrundelsen for at så mange dyr skal aflives. Jeg mener selvfølgelig, at folkesundheden skal komme i første række, men ifølge Kaare Mølbak er det en håndfuld mennesker, der kan være smitte fra minkfarme. Man burde have kunnet klare det her med isolation af de smittede farme,” siger Lise Bech.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix