Irans ambassade krævede, at kvinde skulle have tilladelse fra moské, hvis hun ville skilles

0
2091
Arkivfoto

Udenrigsministeren har kaldt Irans ambassadør til samtale efter afsløring af, at ambassaden blander sig skilsmisser på dansk jord. Ambassaden nægter at godkende skilsmisser, hvis kvinderne ikke har underskrevet en aftale med den omstridte Imam Ali Moské

Hvis din skilsmisse skal gælde religiøst og i Iran, skal du acceptere en skilsmisseaftale lavet af Imam Ali Moskeen i København.

Det var budskabet fra den iranske ambassade i Danmark til den iranskfødte Roya Moore fra Odense, da hun i 2014 søgte om at blive skilt fra sin mand.

Ambassaden gjorde klart, at den ville kassere Roya Moores danske skilsmissepapirer, hvis ikke hun gik via Imam Ali Moské, som har tætte bånd til det shiamuslimske Iran.

“En dansk skilsmisse, som man får i familieretten, er ikke anerkendt hos dem. I stedet henvises man til, at man tager over i Imam Ali Moskeen i København og får sin skilsmisse, såfremt man opfylder kriterierne,” siger Roya Moore til TV2 Fyn.

Kan forhindre skilsmisser

Roya Moore, der er tidligere byrådsmedlem i Odense og arbejder som etnisk konsulent, fortæller, at moskeen og ambassaden har så meget magt, at de kan forhindre muslimske kvinder i Danmark i at rejse til hjemlandet.

“Imam Ali Moskeen har et meget formelt samarbejde med den iranske ambassade, hvor de samarbejder om at udstede nogle dokumenter, som giver kvinderne lov til at få status som fraskilt kvinde. Det er dokumenter, der for mange kvinder er nødvendige for, at de kan tage til hjemlandet og besøge familien. Ellers vil de i Iran ikke blive betragtet som fraskilt,” siger Roya Moore til TV2 Fyn.

Imam Ali Moské ligger i Københavns Nordvestkvarter. Den åbnede i 2015 med økonomisk støtte fra præstestyret i Iran. Screenshot af moskéens hjemmeside

Afsløringen fik onsdag den danske udenrigsminister Jeppe Kofod til at indkalde Irans ambassadør til et møde med udenrigsministeriets politiske direktør.

“Vi vil selvfølgelig på ingen måde acceptere, hvis en ambassade er involveret i sager, der strider mod dansk lovgivning – og strider mod vores grundlæggende demokratiske værdier i Danmark. Den form for religiøs kontrol, som vi har hørt om i medierne hører ikke hjemme i Danmark. Derfor har jeg indkaldt den iranske ambassadør for at få en forklaring,” siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

DF vil rejse sagen 

Dansk Folkepartis vil nu rejse sagen overfor udenrigsministeren:

“Det her er fuldstændig skandaløst, hvis det er rigtigt! Iran bryder klart med alt hvad der er dansk lovgivning, og det kan vi simpelthen ikke acceptere. Vi tager sagen op med ministeren om hvad der er sket,” skriver Peter Skaarup på Twitter.

Afsløringen af den iranske ambassade aktive involvering i skilsmissesager kommer efter afsløringer af imamer, som tvinger kvinder i Danmark til at underskrive shariakontrakter for at blive skilt. Blandt andet er det blevet afsløret, at den kontroversielle imam Abu Bashar tvang en kvinde, der ønskede skilsmisse fra sin voldelige mand, til at underskrive en tre sider lang arabisksproget kontrakt.

I kontrakten skrev kvinden bl.a. under på, at hun vil miste sine børn, hvis hun gifter sig igen, at skilsmissen vil blive ophævet, hvis hun ikke lære børnene om koranen, at hun skal lære børnene at bede fem gange dagligt og at hun ikke må krænke sin og familiens ære. Hun skal også tilbagebetale 75.000 kroner, som hun har fået i brudegave.

Dansk Folkeparti har efter afsløringerne foreslået, at imamer der udøver negativ social kontrol, skal udvises. DF mener også, at religiøse råd med imamer der blander sig i blandt andet skilsmisser, skal forbydes.

Læs også:

DF kræver endnu hårdere kurs mod sharia-imamer: “De skal udvises”