Tyrkiet raser mod Macron, som vil gøre op med islam

0
5848
Frankrigs præsident Emmanuel Macron fortæller på et pressemøde, hvordan han vil bekæmpe parallelsamfund i Frankrig ved bl.a. at stække udenlandsk indflydelse på islam. Foto: Ludovic MARIN / POOL / AFP

Det franske opgør med islam møder voldsom modstand i den muslimske verden. Særligt Tyrkiet truer Frankrig og regeringspartiets talsmand sammenligner den franske præsident med Stalin

I forvejen truer landets flåde de græske øer og landets militær trænger frem – ikke bare i Syrien, men i Nordafrika. Og med denne sag kan den aldrende tyrkiske leder Recep Tayyip Erdogan igen indtage sin yndlingsrolle som de troendes forsvarer og skælde ud på Vesten. I flere interviews bebrejder han sin franske modpart Emmanuel Macron for at være uvidende om islam og for at mangle respekt for andre kulturer.

Det synes at være sådan, at de tyrkisksprogede medier i Ankara og Istanbul er mere hidsige end de mere polerede engelsksprogede medier i Tyrkiet. I den tyrkiske avis Cumhuriyet går regeringspartiet AK’s talsmand langt længere end sin chef og sammenligner den franske præsident med den frygtede sovjetdiktator Josef Stalin. Talsmanden Ömer Celik siger, at præsidentens forslag er formørkede.

”At tale om at skabe en ’fransk islam’ er en diktatorisk tilgang og det er sort uvidenhed. Macrons mål er at øge fremmedhadet og islamofobi,” siger han og fortsætter:

”Vores præsident har gentagne gange ved personlige møder fortalt Macron, om hvor forvrænget hans mentalitet er og at han har misforstået islam. Alligevel er han fortsat med at producere argumenter til islams fjender og det med en ideologisk fanatisme.”

Kulturskred

Den franske præsidents ønske om at nedbryde de islamiske parallelsamfund i landet og om at forhindre udenlandske kræfter i at kontrollere landets moskeer er et kulturskred uden sidestykke i moderne tid. Derfor mødes ideerne ikke kun med modstand fra udlandet, men også fra landets egen liberale elite. Dels fordi de ikke er glade for at tingene bliver sagt så klart – og fordi de ikke ønsker at politikken igen griber ind i religionsspørgsmål.

For den nye og klarere holdning til islam betyder en omvæltning i Frankrig, der har været et sekulært land siden 1905 med en skarp adskillelse mellem religion og politik, mellem stat og kirke. Med de nye indgreb, som præsident Macron har bebudet, får staten en direkte rolle i det mindste overfor sine muslimske borgere. Det irriterer mange, mens andre simpelthen tror, at indgrebene kommer for sent.

Avisen Le Figaro har rapporteret bredt om præsidentens ideer og hans forestillinger om en særlig fransk udgave af islam – Lysenes Islam, som han kalder det. Avisen kalder det derimod tvivlsomt, om islam vil ændre sig efter franske idealer og derfor forventer avisen stadig større konflikter.

Kilder: Liberation, Le Monde, Figaro, Cumhuriyet,