Koranloven bliver ikke stemt igennem uden kamp

0
4183
Når Folketinget skal stemme om regeringens koranlov, vil alle MFere fra modstanderpartierne møde op til afstemningen. Arkivfoto: Christoffer Regild

Oppositionspartier vil tvinge regeringen til at møde op med så mange som muligt, når koranloven skal stemmes igennem

Af Nicklas Jensen Plum

Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Konservative, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance oplyser i en fælles udtalelse, at de har i sinde at ophæve den såkaldte clearing, når der i Folketingssalen skal stemmes et lovforslag igennem, der går ud på at forbyde utilbørlig behandling af religiøse tekster, der iblandt koranen.

Det betyder, at de vil tvinge regeringen til at møde op med flere medlemmer i salen end den ellers ville have gjort, fordi de fem partier møder med samtlige medlemmer.

De fem partier er af den opfattelse, at der er uenigheder i regeringen, om det der i daglig tale bliver kaldt koranloven. Det er de uenigheder, man vil have frem i lyset. Det er af samme årsag, at regeringspartierne er blevet opfordret til at stille medlemmerne fri i spørgsmålet.

Clearingen er en uformel aftale mellem partierne, der muliggør, at medlemmer kan blive væk fra afstemninger i salen, uden at det vil ændre på et muligt flertal. Det gør, at medlemmerne kan bruge tiden på andet arbejde.

Men de fem oppositionspartier vil ophæve clearingen og have medlemmerne til at møde op og håber den vej igennem, at der er medlemmer i regeringspartierne, der er uenige og stemmer imod.

Clearingen er tidligere blevet ophævet af en række partier i forbindelse med afskaffelsen af store bededag. Det vakte stor debat, og Venstres gruppeformand Lars Christian Lilleholt kaldte det for ”en glidebane”.

Ifølge TV2 er Lars Christian Lilleholt heller ikke begejstret for trækket og afviser, at der skulle være en uklar linje i Venstres folketingsgruppe. Han mener, at det er et træk fra oppositionspartierne, og særligt LA, der skal skabe splid i regeringspartierne.

Der er stadig lang vej til, at forslaget bliver forkastet.

Regeringen har et flertal, og Alternativet og De Radikale bakker også op om forslaget. Dog ser de en række ændringer.