Storbritannien: Migranterne overtager landets hoteller

0
3978
Arkivfoto

Hvis sommerferien går til Storbritannien, bliver det ekstra svært at finde et hotelværelse. Den britiske regering har nemlig overtaget 30.000 hotelværelser til landets mange asylsøgere

I takt med at forholdet til Frankrig bliver stadig dårligere, slipper mange flere migranter over den engelske kanal. I de tolv måneder frem til udgangen af marts 2022 søgte 55146 migranter om asyl i Storbritannien – lidt mere end dobbelt så mange som de foregående tolv måneder og det højeste antal i nyere tid. Og mange af migranterne kan tjekke ind på et hotel, mens de venter på en afgørelse i det langsomme britiske system.

Den uafhængige britiske tv-kanal GBTV har talt op, hvor mange migranter der i dag bor på et hotelværelse på statens regning. Omkring 37.000 er rykket på hotel og de fordeler sig foreløbigt på cirka 30.000 værelser. Statens hotelregning er på mere end 44 millioner kroner – dagligt.

Da GBTV tog ud for at se på hotellerne, fandt de flere hoteller ved stranden i Essex, der var overtaget af asylsøgere. Måske mere kontroversielt end beliggenheden var det faktum, at de britiske myndigheder havde forbudt migranterne at tale med pressen. Som om de ikke ville have historien frem.

Hele sagen kommer frem, fordi de britiske myndigheder har planer om at sende 1500 asylsøgende til en tidligere militærbase nord for byen York. Lokalt er folk vrede, fordi den lille landsby ved siden af basen kun har omkring 500 indbyggere, så der bliver tre migranter for hver britisk person. Den britiske regering forsvarer sig med, at man ikke kan blive ved at betale for hoteller.

Rwanda spøger

Ligesom den danske regering har den britiske forsøgt at få en ordning med Rwanda, så umiddelbart afviste migranter kan sendes derned. Men da de britiske regler giver mange muligheder for at anke sagerne – og fordi mange sagførere tjener deres løn ved at køre den slags sager – er det reelt bare en tom trussel. Og med bedre vejr på havet og med franske myndigheder, der ser den anden vej, stiger antallet af nye migranter.

I de tolv måneder frem til udgangen af marts 2022 søgte 55146 asyl i Storbritannien. Det er lidt mere end det dobbelte af de foregående tolv måneder. I samme periode blev blot 10.884 afvist.

De britiske hoteller var i øvrigt også populære før strømmen af migranter. I gennemsnit er firs procent af alle værelser lejet ud, så når 30.000 er lejet ud til staten, så begynder det at knibe mange steder. De ti største hotelkæder råder over knap 200.000 værelser.

Kilder: GBTV, statista, gov.uk