Folkeafstemning: DF-formand frygter Ellemann & Co. vil bøje sig for EU’s pres

0
3519
Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt og Radikales politiske leder Sofie Carsten Nielsen under Folketingets afslutningsdebat i mandags. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ja-partierne er så EU-begejstrede, at de vil lade sig presse til at sende tropper til militære EU-missioner, hvis vi afskaffer forsvarsforbeholdet ved folkeafstemningen. Det frygter DFs formand Morten Messerschmidt

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt frygter, at Folketingets EU-begejstrede flertal vil lade sig presse til at sende tropper til militære EU-missioner, hvis det bliver et ja ved næste uges folkeafstemning om afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet.

Under Folketingets afslutningsdebat i mandags mindede Morten Messerschmidt om, hvordan regeringen i tidligere sager er blevet bløde i knæene og er kommet EU-krav i møde, i stedet for at nedlægge veto.

Det skete for eksempel, da EU-kommissionen i 2019 ville udvide EU-budgettet, hvilket betød at Danmark skulle betale 5 milliarder kroner mere i EU-bidrag. Det krav blev i første omgang kaldt ”fuldstændig gak gak” af statsminister Mette Frederiksen (S). Men i stedet for at nedlægge veto, endte den danske regering med at få en ekstra-regning på 4,5 milliarder kroner med fra Bruxelles.

”Det var altså forskellen mellem det helt uacceptable gak gak, og så dét man kunne leve med. Og her kunne man have nedlagt veto. I det lys bør man selvfølgelig, når man sidder ude i stuerne og overvejer om man skal stemme ja eller nej den 1. juni, tænke over, om de samme partier, der træffer disse beslutninger, også på forsvarsområdet vil have modstandskraften til at sige fra,” sagde Morten Messerschmidt.

“De siger ja, når Bruxelles ringer”

Selv er DF-formanden ikke i tvivl om, at ja-partierne vil blive bløde i knæene og imødekomme EU-krav, selv om de lige nu siger, at Danmark ”bare kan sige fra” og nedlægge veto på forsvarsområdet, selv om vi afskaffer forsvarsforbeholdet.

Som han sagde med henvisning til den EU-begejstrede Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen:

”Når vi fra Jakob Ellemann-Jensen hører, at han har haft et ønske om at afskaffe forsvarsforbeholdet i 29 år, så har jeg meget svært ved at forestille mig, at han – med et garderobeskab fyldt med EU-sokker – vil kunne sige nej, når Bruxelles ringer”.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tavse ja-partier?

Mens Morten Messerschmidt brugte hele sin tale ved afslutningsdebatten til at tale om folkeafstemningen, så var forsvarsforbeholdet nærmest fraværende, da ja-partiernes ledere holdt deres taler.

Og det er der måske en grund til. Morten Messerschmidt funderede i sin tale over, om det er helt bevidst, at ja-partierne ikke taler om forsvarsforbeholdet. Han mener, at det kan hænge sammen med, at befolkningen generelt er meget mere EU-skeptisk end Folketinget, hvor 82 procent vil af med forsvarsforbeholdet:

”Det er underligt at opleve en afslutningsdebat, hvor folkeafstemningen fylder så lidt. Det er en tanke værd, om der simpelthen er nogen, der spekulerer i at få så lidt opmærksomhed som overhovedet muligt om folkeafstemningen, for at sikre det bedst mulige grundlag for et ja,” sagde Morten Messerschmidt.