DF-formand kræver større indflydelse på corona-håndtering

0
2398
Kristian Thulesen Dahl kritiserede i sin tale ved åbningsdebatten, at regeringen ikke inddrager Folketinget i sine beslutninger om coronahåndteringen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen kritiserer regeringen for at køre en alt for enerådig coronakurs. Når epidemiloven ændres, skal det sikres, at Folketinget inddrages i beslutningerne, sagde han ved Folketingets åbningsdebat

Lørdag den 26. september kl. 17.17 blev KFUM-spejdernes landsmøde i Fredericia lukket af politiet, fordi mødet var i strid med de gældende corona-restriktioner. Lukningen skete på trods af, at spejderne havde gjort alt for at opfylde regler om god afstand, ingen sang osv. – og selv om spejderne havde været i kontakt med myndighederne forud for landsmødet.

Dagen før – fredag klokken 17 – var forsamlingsforbuddet nemlig pludselig blevet ændret, så der kun måtte være 50 personer til private arrangementer. Det skete på et pressemøde, som regeringen indkaldte til med bare en times varsel. Og politiet i Sønderjylland vurderede, at KFUM-mødet, som ca. 300 personer deltog i, var et privat arrangement.

Bryllupper måtte aflyses med få timers varsel

KFUM-spejdernes landsmøde var bare et af mange arrangementer, som den weekend blev ramt af nye skrappe coronaregler. Bryllupper, konfirmationer, fødselsdage – masser af arrangementer måtte pludselig aflyses eller ændres, fordi regeringen med kort varsel strammede reglerne.

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) på det seneste pressemøde om coronasituationen, som blev holdt onsdag i Eigtveds Pakhus i København. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Men det skal være slut med den slags enerådige beslutninger fra regeringen, mener Dansk Folkeparti. DFs formand Kristian Thulesen Dahl sagde torsdag i sin tale ved folketingets åbningsdebat, at den kommende revision af epidemiloven må sikre, at Folketinget fremover inddrages i beslutningerne.

”Regeringen lovede i foråret, at Folketinget ville blive mere inddraget i coronahåndteringen. Men regeringen har mere og mere truffet beslutningerne selv. Det har betydet mindre forudsigelighed i restriktionerne og mere uklarhed om, hvilke regler der gælder,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

”Derfor skal vi have nye retningslinjer for håndteringen af corona. Folketinget skal have større indsigt og større medindflydelse. Vi skal løse udfordringen med covid-19 i fællesskab,” sagde han.

Skal kunne fungere i den virkelige verden

KFUM-landsmødet blev lukket, efter at politiets jurister havde gransket de nye regler og vurderede, at spejderlandsmødet ikke var en såkaldt ”meningsbefordrende begivenhed”, men et privat arrangement. Den slags tilfældigheder og pludselige ændringer, går ud over befolkningens forståelse for coronarestriktionerne, mener Kristian Thulesen Dahl.

”Vi skal bekæmpe corona. Vi skal passe på hinanden. Vi er klar over at situationer kræver restriktioner. Men de skal også være afpassede og kunne fungere ude i den virkelige verden,” sagde Kristian Thulesen Dahl ved Folketingets åbningsdebat.