Undervisningsminister vil ikke svare på spørgsmål om Muhammedtegningerne

0
2789
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil under onsdagens spørgetid i Folketinget. Fra Folketings-TV

Pia Kjærsgaard forsøgte forgæves at få børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at svare på, om hun synes, der skal undervises i Muhammedtegningerne

”Det jeg bare ønsker at høre, det er ministerens holdning til det her”.

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard forsøgte onsdag endnu engang at få børne– og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at svare på, om hun synes Muhammedtegningerne bør indgå i undervisningen i folkeskolen.

Men selv om Pia Kjærsgaard spurgte flere gange, lykkedes det ikke at vride et svar ud ministeren. Pernille Rosenkrantz-Theil gentog i stedet, at hun mener, at en undervisningsminister skal blande sig uden om brugen af de kontroversielle tegninger, som muslimer finder stødende.

”Og egentlig er jeg lidt overrasket over at få stillet præcis det spørgsmål af netop fru Pia Kjærsgaard. For i mine første mange år i Folketinget kæmpede fru Pia Kjærsgaard imod smagsdommeri,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil, der 2001-2007 sad i Folketinget for Enhedslisten. Hun fortsatte:

”Jeg kender også fru Pia Kjærsgaard som et menneske, der går rigtig meget op i danske traditioner. Og lige præcis her hviler mit udsagn på en lang tradition i den danske folkeskole om, at der ikke er et pensum, som beskriver, hvad der skal undervises i. Der er ikke et ’skal’, og det er en lang tradition, som vi skatter højt i skolepolitikken, og som jeg ikke ønsker at bryde,” sagde ministeren.

“Politikersludder”

Pia Kjærsgaard var ikke tilfreds med ministerens svar. Hun kaldte det ”politikersludder”, når Pernille Rosenkrantz-Theil henviser til metodefriheden som argument for, at hun ikke vil fortælle, hvad hun selv mener om brugen af tegningerne.

”Mit spørgsmål drejer sig ikke om lærernes metodefrihed. Den anfægter jeg slet ikke. Jeg vil bare vide, om ministeren synes tegningerne skal vises eller ej. En minister må gerne komme med sin holdning. Det ligger der ikke nogen instruks i. At sige det, er for mig at se noget politikersludder,” sagde Pia Kjærsgaard.

“Jeg vil bare vide, om ministeren synes tegningerne skal vises eller ej,” sagde Pia Kjærsgaard til børne- og undervisningsministeren. Fra Folketings-TV

“Det handler om ytringsfrihed”

Set fra Pia Kjærsgaards stol er det indlysende, at Muhammedtegningerne skal indgå i skolernes undervisning. Muhammedkrisen i 2005 er en central del af den nyere danske historie, og tegningerne er en vigtig del af debatten om ytringsfrihed, mener Pia Kjærsgaard, som henviste til mordet på den franske historielærer Samuel Paty, der i oktober blev myrdet af islamist, fordi han havde brugt Muhammedtegninger som undervisningen.

”Mordet på den franske lærer viser, hvor aktuel denne debat er. Det her handler om ytringsfrihed, ikke smagsdommeri. Tegningerne er en vigtig del af vores historie, og derfor bør eleverne kende dem,” sagde Pia Kjærsgaard, som tilføjede, at der er er meget, der kan virke stødende i undervisningen:

“Ikke på vilkår”

”Men derfor skal man naturligvis lære det om det. Det er bare det, jeg ønsker at høre ministerens holdning til,” sagde Pia Kjærsgaard.

Ministeren svarede, at hun ”selvfølgelig” mener, at det er naturligt at undervise i  ytringsfrihed, herunder tegningkrisen. Men at sige, om Muhammedtegningerneså bør indgå i denne undervisning, det vil hun ikke.

”Om jeg som minister vil sige, hvad man skal stå og bruge af materialer i den forbindelse? Ikke på vilkår,” sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Læs også:

Skolelærer og DFer: Naturligt at bruge Muhammedtegningerne

Søren Espersen: Nu er det en pligt at vise Muhammed-tegningerne