Skolelærer og DFer: Naturligt at bruge Muhammedtegningerne

0
2407
Jannie Bøgh arbejder som speciallærer i en folkeskole. Hun er medlem af DF i Frederikssund.

Jannie Bøgh har i årevis vist Muhammedtegningerne for sine elever, når hun har undervist i ytringsfrihed i f.eks. samfundsfag

For Jannie Bøgh, der er speciallærer i folkeskolen, har der aldrig været tvivl: Hendes elever skal se Muhammedtegningerne, når det er relevant i samfundsfag, kristendom og historie.

“Når vi taler om ytringsfrihed, er det naturligt at vise tegningerne. Jeg plejer at hive forskellige eksempler frem. Jeg starter gerne med kunstværket Piss Christ, som kristne fundamentalister har reageret kraftigt på. Så viser jeg Michael Brammers udstoppede hunde, som også flyttede nogle grænser, og så tager jeg Muhammedtegningerne og taler om, hvilke reaktioner de affødte,” fortæller Jannie Bøgh, der er medlem af Dansk Folkeparti i Frederikssund.

“Jeg har da været bevidst om, at det er kontroversielt. Men mine elever, også muslimske, har ikke reageret så voldsomt. De har kunnet se meningen med galskaben. Der er ingen, der har sat spørgsmålstegn ved det. Jeg viser også karikaturtegninger af politikere, og vi taler om, at hvis man vil tolerere det ene, må man også tolerere det andet. Vi skal kunne tåle at se ting, vi ikke bryder os om,” siger hun.

“Jeg viser også karikaturtegninger af politikere, og vi taler om, at hvis man vil tolerere det ene, må man også tolerere det andet”

En satirisk tegning af profeten Muhammed på forsiden af den franske satireavis Charlie Hebdo. Forsiden vises på facaden af Hotel de Region i Montpellier som en hyldest til gymnasielæreren Samuel Paty, der blev myrdet af den 18-årig migrant Abdullakh Anzorov, fordi han havde vist Charlie Hebdos Muhammed-tegninger i sin undervisning. Foto: Pascal GUYOT / AFP

“Det gælder vores grundlæggende værdier”

Efter at den franske gymnasielærer Samuel Paty blev myrdet på åben gade i Paris den 16. oktober, fordi han havde brugt Muhammedtegninger i sin undervisning om ytringsfrihed, blev en dansk gymnasielærer truet på Facebook, fordi hun også ville vise tegningerne i solidaritet med Paty. Jannie Bøgh har også fået trusler, efter at have blandet sig i debatten de seneste uger, men det stopper hende ikke:

“Jeg er nødt til ikke at lade truslerne fylde, for jeg synes det er så vigtigt, at vi taler om det her. Det gælder vores grundlæggende værdier, retten til ytringsfrihed”.

Men kan du forstå, at der er lærere, som ikke tør vise tegningerne?

“Jeg er klar over, at det ikke er risikofrit. Men jeg vil opfordre til, at man lægger sin frygt fra sig, når man træder ind i klasselokalet. For hvis ikke vi som lærere skal fortælle børnene om denne vigtige del af vores nyere danmarkshistorie, hvem skal så? Børnene er jo ikke vokset med historien, ligesom os andre,” siger Jannie Bøgh, som mener, at Muhammedtegningerne bør skrives ind i pensum for folkeskolen:

“Lige nu stiller man lærerne i et dilemma ved at hænge det op på metodefrihed. Hvis det står i pensumlisten, fjerner man dette dilemma,” siger Jannie Bøgh.

Læs også: Pia Kjærsgaard: Stå nu sammen om Muhammed-tegningerne

Jannie var med til at starte Nye Borgerliges første lokalforening. Nu melder hun sig ind i DF

FAKTA: MUHAMMED-TEGNINGERNE

De danske Muhammed-tegninger var 12 satiriske tegninger, som blev bragt i Jyllands-Posten den 30. september 2005 i forbindelse med en artikel om ytringsfrihed og selvcensur. Mest berømt er Kurt Westergaard, der forestiller en mand med bombe i turbanen.

Ved årsskiftet 2005-2006 rejste en gruppe imamer fra Danmark rundt i Mellemøsten, hvor de opildnede til protester mod Danmark. Det førte i januar-februar 2006 til voldsomme demonstrationer i flere muslimske lande, hvor danske ambassader blev angrebet, Dannebrog afbrændt og adskillige mennesker blev dræbt.

I 2006 bragte det franske satiremagasin Charlie hebdo de danske tegninger i solidaritet med Jyllands-Posten og de danske tegnere, og i 2013 udgav samme avis et tegneserienummer med titlen “Muhammeds liv”. Den 7. januar 2015 blev avsien angrebet af to maskerede mænd, som dræbte 13 personer og sårede 11 personer. Terroristerne råbte “Allahu Akbar” (Allah er størst), mens de skød vildt omkring sig på redaktionen.