Den 21-årige tuneser Brahim Aouissaoui, der torsdag knivdræbte tre tilfældige kirkegængere i Nice, blev i september udvist fra Italien. DFs retsordfører Peter Skaarup mener, at sagen viser, at der skal gøres op med det europæiske asylsystem
Historien om Brahim Aouissaoui får det til at løbe koldt ned ad ryggen på én. Den 21-årige tuneser sejlede den 20. september i en båd over Middelhavet fra Tunesien til den italienske ø Lampedusa sammen med 15-20 andre migranter. Herfra blev han sat på et Røde Kors-skib, som efter to ugers coronakarantæne lagde til i havnebyen Bari i sydøst-italien. I Bari blev Brahim Aouissaoui udvist af de italienske myndigheder og han fik at vide, at han selv skulle finde hjem. Det skriver Jyllands-Posten med avisen La Repubblica som kilde.
Men Brahim Aouissaoui rejste ikke tilbage til Tunesien. I stedet søgte han mod Frankrig, og i torsdags – den 29. oktober – gik han ind i Notre Dame kirken i Nice, hvor han i Islams navn dræbte tre tilfældige mennesker, mens han råbte “Allahu akbar” – Allah er størst.
Hvordan Brahim Aouissaoui kom til Frankrig og hvor han har opholdt sig på turen fra Bari, er der ingen myndigheder, der ved, og forløbet får nu Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til at stille spørgsmål til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Skaarup vil bl.a. vide, hvor mange afviste migranter, der i lighed med Brahim Aouissaoui skønnes at opholde sig illegalt i Europa, efter at de er blevet udvist.
“Skriger til himmelen”
Peter Skaarup har stillet disse spørgsmål til udlændinge- og integrationsministeren:
Vil ministeren oplyse, hvor mange af de danske afviste migranter og asylansøgere, der på samme måde som Brahim Aouissaoui, der stod bag terrorangrebet i Nice i oktober, forsvinder, uden at de danske myndigheder har en bekræftet udrejse til oprindelseslandet?
Hvor stort er antallet af afviste migranter, der selv bliver bedt om at finde hjem, efter at have fået afslag på ophold i Europa? Hvor mange af disse rejser, uden at man kender deres destination, og hvor mange af disse formodes fortsat at have ulovligt ophold i Europa?
Til ditOverblik siger Peter Skaarup, at forløbet omkring terroristen Brahim Aouissaoui “skriger til himmelen”:
“Det viser, at vi er for slappe i vores tilgang til asyl, migration og flygtninge. Jeg mener at det endnu engang løfter spørgsmålet om konventionerne gør mere ondt end godt for Danmark og Europa,” siger Peter Skaarup.
“Det viser, at vi er for slappe i vores tilgang til asyl, migration og flygtninge”
Peter Skaarup, retsordfører (DF)
Find løsninger i nærområderne
Han mener, at migranter og asylansøgere slet ikke skal kunne søge om asyl i Europa. I stedet skal sagerne behandles i centre i nærområderne, og hvis folk alligevel rejser over Middelhavet som Brahim Aouissaoui gjorde, skal de afvises og sendes retur.
“Vi kan også se, at når vi endelig får sendt dem ud af landet, finder mange kreative måder at komme tilbage til Europa på. Det er skandaløst, og det kalder på at vi kan finde løsninger i nærområderne,” siger Peter Skaarup.
For farlige til dansk statsborgerskab
Er der en reel frygt for, at der er islamister a la Brahim Aouissaoui illegalt i Danmark?
“Senest har PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) vurderet at i hvertfald fem personer er for farlige til at få dansk statsborgerskab, så det er ikke bare en reel frygt, det er virkeligheden,” siger Peter Skaarup.
Hvad synes du at Danmark bør gøre for at skærpe sikkerheden?
“Vi bør som minimum reformere konventionerne eller helt udtræde af dem. De er en spændetrøje om nationalstaterne,” siger Peter Skaarup.
Han kritiserer, at regeringen stadig ikke har præsenteret et alternativ til det planlagte udrejsecenter for kriminelle udlændinge på øen Lindholm, som regeringen og dens røde støttepartier skrottede straks efter regeringsskiftet.
“Regeringen har i stedet valgt at bruge pengene på blandt andet indvandrere og deres børn. Det er en helt klar nedprioritering af den almindelige danske borgers ve og vel,” lyder det fra Peter Skaarup.
Seks er anholdt
I følge de informationer, der er kommet frem om Brahim Aouissaoui, var han ikke kendt for sine islamistiske sympatier. Inden han rejste til Europa, hutlede han sig gennem tilværelsen i Tunesien ved at sælge benzin og drikke øl og ryge hash med vennerne. Det var først i den senere tid, at han var begyndt at komme i en moské, har hans familie fortalt flere medier.
Fransk politi arbejder i øjeblikket med at fastslå, om der var en organiseret planlægning bag torsdagens terrorangreb. Seks personer er foreløbig anholdt. Tre af dem er anholdt i byen Grasse, der ligger tæt på Nice.