Kendt 20-årig islamist blandt terroristerne i Wien – er tidligere dømt for at starte terrorgruppe

0
2075
Terroristerne slog til i Wien ved 20-tiden mandag aften. Her har politiet spærret en gade i jagten på gerningsmændene. Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa

20-årig mand fra Nordmakedonien, der tidligere er dømt for at starte en terrorgruppe, er blandt gerningsmændene til mandagens terrorangreb i Wien, som har kostet fire civile livet og såret 17

Den mand, som mandag aften blev dræbt af politiet i Wien efter et terrorangreb, der har kostet fire tilfældige mennesker livet, var kendt for at sympatisere med Islamisk Stat. Det skriver østrigske medier.

I følge avisen Kronen Zeitung er der tale om en 20-årig mand, der kommer fra Nordmakedonien men har østrigsk statsborgerskab. Han blev i december 2019 løsladt efter at have afsonet en dom på 22 måneder for at have dannet en terrorgruppe. I følge DR var manden tungt bevæbnet under angrebet. Han bar også en attrap, der forestillede et bombebælte.

“Vi oplevede et terrorangreb i går aftes fra mindst en islamistisk terrorist,” sagde den østrigske indenrigsminister Karl Nehammer i morges på et pressemøde.

Mindst én gerningsmand formodes stadig at være på fri fod efter mandagens terrorangreb i Wien. Foto: Hans Punz / APA / AFP

Angrebet startede ca. kl. 20 mandag aften, hvor der blev åbnet ild med automatiske våben seks forskellige steder omkring en synagoge ved Schwedenplatz i Wien. Mindst fem mennesker er blevet dræbt, inklusive den 20-årige formodede gerningsmand.

Den østrigske forbundskansler Sebastian Kurz oplyste tirsdag formiddag i en tv-tale, at ofrene er en ældre mand, en ældre kvinde og en ung person, som kom tilfældigt forbi, samt en kvindelig tjener, der var arbejdede på en af de barer, terroristerne åbnede ild mod.

Derudover er 17 sårede, heraf er seks i kritisk tilstand.

De østrigske myndigheder sagde i nat, at mindst én gerningsmand stadig er på fri fod. Han beskrives som “bevæbnet og farlig”.

Som en “præventiv sikkerhedsforanstaltning” afspærrede Københavns Politi i aftes gaderne omkring Synagogen i Krystalgade i København. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

“Danmark står skulder ved skulder med Østrig”

Angrebet har udløst sorg og fordømmelse over hele den vestlige verden. Statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte i aftes, at “Danmark står skulder ved skulder med Østrig i denne svære stund”.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kommenterer også sagen. Han skriver sådan her på Twitter:

“Forfærdeligt angreb i Østrig. Alle tanker til de berørte. Og al mulig opbakning til politi og øvrige myndigheder til at bekæmpe dette terror-uvæsen. Både i Østrig og alle andre europæiske lande!”.

Kristian Thulesen Dahl på Twitter.