Tyskland: Kræver forsvarsministerens afgang

0
2366
Christine Lambrecht er kommet meget uheldig fra start som forsvarsminister i Tyskland. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Før krigen spærrede tyskerne for salg af Nato-våben til forsvar til ukrainerne – læs her. Nu viser det sig, at deres hjælp under krigen er ubrugelig

Listen over fejltrin for den socialdemokratiske forsvarsminister Christine Lambrecht er lang. Først var den tyske hjælp til Ukraine forsinket – og så viste den sig at bestå af gamle østtyske raketter, der lå i mugne kasser, og som til dels ikke duede (vi fortalte om det her: Tyskerne er stadig Putins gode venner). Og nu viser det sig så, at det slet ikke var det ukrainerne havde bedt om.

Leverancerne til Ukraine var slet ikke koordineret med Kyiv og tilsyneladende var der heller ikke styr på kommunikationen i den tyske regering. Da ukrainerne pressede på for at få en liste over de våben, der endelig var på vej, fik de den heller ikke af forsvarsministeren. I stedet var det økonomiminister Robert Habeck og hans folk, der gav listen til borgmesteren i Kyiv – eksbokseren Vladimir Klitschko, der var på besøg i Berlin.

Listen vil nu blive læst nøje i Kyiv, men forventningerne er ikke store. Avisen Welt citerer en ukrainsk regeringstalsmand for at sige:

”Vi er bange for, at de våben, som vi har brug for i denne fase af krigen, ikke er på listen.”

Bild: gå af

Avisen Welt, der har gravet mange af disse oplysninger frem, fortæller, at man i Kyiv er rasende over forsvarsminister Christine Lambrecht mangel på samarbejdsvilje og indsigt. Generelt i tysk presse beskrives hun som en politiker, der indtil sin udnævnelse mest kendte militæret og dets opgaver fra YouTube. Og den største avis, Bild, kræver nu dagligt ministerens afgang.

Ukrainerne selv har ikke brug for gamle raketter, men moderne droner – og dem køber de nu selv ind. For det skal nemlig ikke godkendes af den langsommelige forsvarsminister, der i øvrigt er taget til New York. I stedet får de godkendelserne af den langt mere fremkommelige grønne økonomiminister Robert Habeck med de danske rødder.

Kilder: Welt, Spiegel, Bild