Bild: Tyskland blokerer for våbenhjælp til Ukraine

0
1860
Den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky besøger ukrainske tropper, der patruljerer ved frontlinjen op mod de russisk støttede separatister i Donetsk-regionen. Foto: Ukraines præsidentielle pressetjeneste

Den afgående tyske kansler Angela Merkel har personligt forhindret leverancer af våben til forsvar af Ukraine

Det startede søndag som en vild beskyldning fra Ukraines forsvarsminister Oleksii Reznikov. Han beskyldte den tyske stormagt for at skade sit land både med sin gasaftaler med Rusland og ved at blokere for leverancer af våben. Den mest læste tyske avis Bild har efterforsket sagen og er kommet frem til at der er meget om snakken: siden maj har tyskerne brugt en særlig paragraf i Nato-aftalen til at stoppe for våbenleverancer.

Der er tale om forsvarsvåben, der kan skyde droner ned eller stoppe køretøjer. Våbnene har Ukraine bestilt og betalt både fra Litauen og fra USA. Men tyskerne sagde nein.

Ifølge avisens kilder lagde den tyske regering pres på de hollandske naboer, der valgte at stemme sammen med Tyskland. Dermed undgik tyskerne at stå alene med deres modvilje mod at hjælpe russernes fjender. Men selv hvis tyskerne havde stået alene, kunne de have blokeret leverancerne, for den slags våbensalg under Natos programmer kræver enstemmighed.

Protester

Sagen kom op på et topmøde mellem Ukraines præsident Wolodymyr Selensky og den tyske kansler, der ellers udadtil har udtrykt sympati for og støtte til Ukraine. Her affærdigede Merkel sin ukrainske vært med et enkelt ord: Udelukket. Igen ifølge avisen spærrer den tyske regering fortsat for de fleste våbenleverancer selv nu hvor der står 175.000 russiske soldater ved grænsen.

Denne sag passer ind i et mønster, hvor tyske diplomater konsekvent gør det, der kan betale sig – og det vil sige, hvad der er godt for tysk eksport. Det tyske udenrigsministerium nægter også at kommentere avisens historie. Den samme tilgang synes også at være baggrunden for tyskernes modvilje mod at følge den amerikanske diplomatiske boykot af vinter OL.

Kilder: Bild, ARD, Kyivpost