Teater havde kurs mod sin største succes i årevis – nu er det truet af konkurs på grund af coronaen

0
2751
Direktør Jon Stephensen ved indgangen til Aveny T, som 1. maj har premiere på teaterkoncerten med C. V. Jørgensens musik. Foto: Aveny T

Aveny-T på Frederiksberg havde solgt billetter for næsten tre millioner til ny forestilling, da coronakrisen kom. Nu håber direktør Jon Stephensen på politisk hjælp. Ellers må det 166 år gamle teater snart dreje nøglen

Det tegnede til at blive Aveny-Ts største succes i mange år, men nu kan det ende med, at teaterkoncerten ”C.V. Jørgensen Teaterforestilling” udløser et millliontab, der tvinger det 166 år gamle teater på Frederiksberg til at dreje nøglen.

Sådan gør teaterdirektør Jon Stephensen situationen op.

Aveny-T har solgt billetter for næsten tre millioner kroner til ”C.V. Jørgensen Teaterforestilling”, som skulle have haft premiere 1. maj og spillet frem til 20. juni. Men 6. marts gik billetsalget i stå, da teatre og spillesteder blev tvunget til at lukke ned på grund af coronakrisen. Og hvis ikke der kan spilles teater igen fra den 1. maj, skal de solgte billetter returneres, samtidig med, at Aveny-T står tilbage med millionstore udgifter.

”Vi har ingen indtægter, såfremt vi ikke kan spille fra 1 maj og frem, men vi står med alle udgifterne til 30 mand. Det kan vi ikke som teater overleve, uanset at vi er offentligt støttet,” siger Jon Stephensen til ditoverblik.

Kurs mod succes

I den sidste uge op til corona-nedlukningen solgte Aveny-T billetter for 300.000 kroner. I alt var der solgt omkring 10.000 billetter C. V. Jørgensen-forestillingen, og alt tydede på, at man ville nå break even på 3,5 millioner kroner allerede inden premieren.

”Det lignede en af vores bedste forretninger i mange år. Vi ville helt klart have fået et overskud. Et kalkuleret skøn er, at vi kunne have solgt for yderligere 1,8 millioner kroner billetter inden premieren,” siger Jon Stephensen.

”Det lignede en af vores bedste forretninger i mange år”

Jon Stephensen, teaterchef, Aveny-T

Det har taget ni år at få lov at forvandle C. V. Jørgensens ikoniske sange til  teater, og Jon Stephensen og holdet på Aveny T har da heller ikke givet op endnu. Der laves prøver via video, og scenografien er ved blive bygget op på teatret. Håbet er, at der åbnes så meget op, at man kan samles og arbejde videre på teatret efter påske og dermed blive klar til premieren 1. maj. I øvrigt få dage før C. V. Jørgensen fylder 70 år.

Aveny T. på Frederiksberg.

Kompensation op til breakeven

Men det er et håb. Den nøgterne analyse er nok, at der ikke kan spilles teater 1. maj. Derfor krydser Jon Stephensen fingre for, at teatret kan få politisk hjælp. Han har skrevet til kulturminister Joy Mogensen og partiernes kulturordførere, og han sætter nu sin lid til de forhandlinger om hjælp til teatre, museer og festivaler, som går i gang fredag eftermiddag.

”Det jeg allermest ønsker mig er, at vi kan få dækket vores underskud, dvs. billetsalget op til break even, så vi ikke knækker halsen. Det her er jo ikke nogens skyld. Det er nogle udefrakommende omstændigheder, som ingen kunne have forudset. Derfor skal det heller ikke være skyld i, at vi må dreje nøglen. Jeg ønsker ikke at ligge nogen til last, men hvis vi skal klare den, må der strækkes et sikkerhedsnet ud,” siger Jon Stephensen.

“Det jeg allermest ønsker mig er, at vi kan få dækket vores underskud, dvs. billetsalget op til break even”

Jon Stephensen, teaterchef, Aveny-T

Aveny-T har de senere år haft succes med at lave teater målrettet unge, bl.a. med succesrige teaterversioner af den norske tv-serie SKAM. Netop nu er Jon Stephensen ved at rejse fondsstøtte til et ambitiøst projekt om at gøre Aveny-T til nationalscene for ungekulturen. De planer må skrottes, hvis teatret ikke overlever coronakrisen.

Aveny T vil være ‘Nationalscenen for ungekultur’.

Læs også: Musicaldirektørs appel: Hold nu jeres løfte – vi skal hjælpes, hvis vi skal klare den

Læs også: Hul i hjælpepakker truer kulturlivet – DF går til finansminister

Får du vores nyhedsbrev? Tilmeld dig her