Mikkel Bjørn: ”Børsen skal genopbygges”

0
1234

Branden i Børsen er et katastrofalt knæk for dansk kulturhistorie. Spiret er faldet og halvdelen af bygningen er brændt væk. Dansk Folkepartis kulturordfører, Mikkel Bjørns holdning er klar: ”Genopbyg Børsen.”

Tirsdag den 16. april 2024 vågnede danskerne op til en kulturhistorisk tragedie: Børsbygningen stod i flammer. Klokken halv ni styrtede bygningens dragespir ned fra taget, og dermed mistede Danmark en 400 år gammel kulturskat. Dansk Folkepartis kulturordfører, Mikkel Bjørn, har en klar holdning til hvad der skal ske nu.

Slukningsarbejdet af Børsen er i gang. Politi, ambulancereddere og Forsvaret er også på stedet. Foto: Nicklas Jensen Plum

“Børsen skal selvfølgelig skal bygges op igen, så vidt muligt som den stod. Jeg ville være meget, meget trist, hvis en eller anden stor moderne kontorbygning i glas og beton, skulle erstatte den ikoniske bygning, der har stået der i fire århundrede,” siger Mikkel Bjørn til DitOverblik, blot få timer efter branden brød ud.

Den holdning deler han med mange andre danskere: Danmarks kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, skriver blandt andet på det sociale medie X, at han vil gøre hvad han kan for at dragespiret bliver genopbygget.

Christiansborg slotsplads er spærret af, imens slukningsarbejdet står på. Foto: Nicklas Jensen Plum

Børsen er dansk kulturarv

Børsen er mere end bare en bygning på Slotsholmen. Bygningen, der indtil 1800-tallet fungerede som varebørs, blev bygget af Kong Christian d. 4 i 1620’erne og er altså også et symbol på 400 års dansk kulturhistorie, hvor den også har fungeret som fondsbørs og senest som hovedkontor for Dansk Erhverv. Børsen er en af de mest ikoniske bygninger i København, som alle med deres daglige gang i hovedstaden kender til.

Beredskabet kæmper med at få bugt med branden. Foto: Nicklas Jensen Plum

”Det er jo fuldstændig frygteligt at se en bygning, der har spillet en så stor rolle i dansk historie, gå op i flammer. Så det synes jeg er meget, meget bedrøveligt,” siger Mikkel Bjørn til DitOverblik og fortsætter, ” bygningen fortæller også meget om Danmarks overgang til industrisamfund. Jeg har selv besøgt Børsen, og den er utrolig smuk. Både udvendig og indvendig, med træpaneler og håndskårede indgraveringer og alt muligt andet. Jeg håber, at de har reddet alt, hvad der kunne reddes af malerier og andre kunstværker i bygningen.”

Thomas Kluges billede “Handelskammeret”, er blevet reddet ud fra Børsen, og står midlertidigt ved Folketingets hovedindgang. Foto: Nicklas Jensen Plum