Minister kritiserede bankers rentefidus: Nu laver staten samme nummer med din overskydende skat

0
1314
Erhvervsminister Morten Bødskov. Foto: Maja Mohr Mortensen

Statskassen har tjent 200 millioner kroner i renteindtægt på danskernes overskydende skat. For to måneder siden tordnede erhvervsminister Morten Bødskov ellers mod private banker, der benyttede samme fidus

200 millioner kroner. Så meget har staten tjent på, at danskernes mange milliarder i overskydende skat er blevet forrentet til 3,25 procent i rente i de lidt over tre måneder, som staten har haft pengene stående på en konto i Nationalbanken, inden de blev udbetalt til danskerne i fredags. Du får nemlig kun 0,8 procent i rente af din overskydende skat fra staten, så renteforskellen har været en god forretning for statskassen, eftersom den samlede overskydende skat udgør hele 25,7 milliarder kroner.

Det er DR, der på baggrund af beregninger fra Sydbank kan fortælle, at den samlede rentegevinst til staten er på 200 millioner kroner. Og det får erhvervsminister Morten Bødskov til at fremstå temmelig dobbeltmoralsk. For bare to måneder var Bødskov nemlig ude og kritisere bankerne, fordi de tjener millioner på give kunderne en dårligere indlånsrente, end de selv kan få i Nationalbanken.

“Det er fint, at bankerne tjener penge, men det gør jo ikke noget, at det kommer bankkunderne til gode også. Man kan sænke gebyrerne, man kan hæve indlånsrenten. Og det synes jeg, bankerne bør gøre,” sagde Morten Bødskov i februar.

Dansk Folkepartis skatteordfører Peter Kofod kritiserer regeringens dobbelt-standard:

“Staten har jo haft en god forretning her. Det er jo paradoksalt, når man ser på, hvordan ministre som Morten Bødskov har været efter bankerne og sagt, at det her, det skulle man virkelig bestræbe sig på at stoppe med. Og så gør man det selv med statskassen, når man har muligheden for det,” siger Peter Kofod til DR.

Læs mere på DR her