DFs kulturordfører: Situationen er fuldstændig desperat – nu skal der findes en løsning

0
1822
Den skaldede frisør af One and Only Musical Theatre nåede kun at spille seks forestillinger, inden den måtte lukke ned på grund af coronakrisen. PR-foto: Miklos Szabo for One and Only Musical Theatre

Fredag eftermiddag startede forhandlingerne om coronahjælp til teatre, museer og festivaler. ”Det skulle hellere have været i går end i dag,” siger DFs kulturordfører Pernille Bendixen

”Situationen er fuldstændig desperat. Det skulle hellere have været i går end i dag. Jeg forventer helt klart, at vi får lavet en aftale i løbet af weekenden, så den kan behandles i folketingssalen allerede på tirsdag”.

Det siger Dansk Folkepartis kulturordfører Pernille Bendixen.

Fredag eftermiddag deltager hun i endnu en forhandling med kulturminister Joy Mogensen (S). Denne gang gælder det hjælp til teatre, museer og festivaler, og som Pernille Bendixen siger, er situationen desperat.

ditoverblik har i denne uge bragt flere eksempler på kulturvirksomheder, som er sendt i frit fald af coronakrisen, og som ikke kan få hjælp fra de hidtidige hjælpepakker.

Der er f.eks. One & Only Musical Teater, der trods 6-stjernede anmeldelser og 70.000 forhånds-solgte billetter, står til et stort milliontab på musicalen ”Den skaldede frisør”, fordi den kun nåede at spille to forestillinger. Læs mere her

Der er teatret Aveny-T på Frederiksberg, der 1. maj har premiere på “C. V. Jørgensen, der stod til at blive teatrets største succes i mange år. Nu risikerer Aveny-T at måtte dreje nøglen, fordi den taber millioner, hvis ikke forestillingen kan gennemføres. Læs mere her

Eller der er Den Gamle By i Aarhus, som har sendt 250 medarbejdere hjem og står til at tabe ni millioner kroner, hvis nedlukningen varer i tre måneder.

Og der er mange andre. Et estimat blandt partiernes kulturordfører siger, at der er brug for 0,5-1 milliarder kroner, hvis alle skal hjælpes gennem coronakrisen.

Den Gamle By i Aarhus er en af de kulturinstitutioner, der ikke kan få del i de hidtidige hjælpepakker. Foto: Den Gamle By

Forhandlinger sent i gang

Præcis hvor meget, der er brug for, er dog ikke opgjort endnu. DFs kulturordfører Pernille Bendixen regner først med at se en oversigt, når forhandlingerne går i gang. Og det er et af de helt store problemer, mener hun. Set fra hendes stol er forhandlingerne om hjælp til kulturen kommet alt for sent i gang.

”Vi kunne godt have landet en aftale tidligere. Hvis man for tre uger siden var startet med at skabe et samlet overblik over kulturområdet, med en beskrivelse af de problemer og løsningsmuligheder der er, så kunne vi være kommet tidligere i gang. I stedet virker det som om papirerne laves op til møderne. Det kunne godt have været forberedt bedre,” siger Pernille Bendixen.

Pernille Bendixen, fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkeparti sendte for en uge siden et brev til finansminister Nicolai Wammen med en opfordring til at indkalde til forhandlinger om en større hjælpepakke til kultur og medier. Det skete efter, at det stod klart, at store dele af kulturlivets virksomheder ikke kunne gøre brug af de eksisterende hjælpepakker.

Læs DFs brev her: 270320 Brev til Finansministeren fra DF

Brevet kom også oven på flere dage med stigende kritik af kulturminister Joy Mogensen, der blev beskyldt for at være for passiv og usynlig i forhold til at hjælpe kulturlivet. Men lørdag gik kulturministeren ud med en pressemeddelelse, hvor hun indkaldte til forhandlinger, og i løbet af ugen er det lykkedes ministeren at indgå en række aftaler om forskellige hjælpepakker, bl.a. til medier, højskoler, efterskoler og zoologiske haver.

Men stadig mangler der altså en løsning for teatre, museer og festivaler. Og den skal findes nu, siger Pernille Bendixen:

”Vi må forhandle hele weekenden, hvis det er nødvendigt. Der er meget stor uvished derude. Folk aner ikke og de er købt eller solgt, så der skal findes en løsning, som kan behandles i Folketinget tirsdag,” siger Pernille Bendixen.