Hul i hjælpepakker truer kulturlivet – DF går til finansminister

0
5350
Den skaldede frisør af One and Only Musical Theatre nåede kun at spille seks forestillinger, inden den måtte lukke ned på grund af coronakrisen. PR-foto: Miklos Szabo for One and Only Musical Theatre

Teatre, musicalarrangører, museer og mange andre kulturaktører kan ikke få del i hjælpepakkerne til erhvervslivet. Dansk Folkeparti vil have finansminister Nicolai Wammen til at indkalde til forhandlinger. Der er brug for en hjælpepakke særligt møntet på dansk kulturliv, mener DF

Kulturlivet er reddet, lød det, da samtlige partier i sidste uge blev enige om en stor hjælpepakke, som skal hjælpe erhvervslivet gennem coronakrisen. Efter pres fra bl.a. Dansk Folkeparti var der også tænkt på teatre, biografer og andre kulturaktører, og det fik bl.a. Dansk Artist Forbund og Dansk Skuespillerforbund til at glæde sig.

Men nu viser det sig, at en lang række private og halvoffentlige kulturvirksomheder alligevel ikke er omfattet. En række undtagelser betyder nemlig, at teatre, museer, store musicalarrangører mfl. ikke kan få del i milliarderne fra hjælpepakkerne.

Et aktstykke fra Erhvervsministeriet fastslår, at “arrangementer”, som kan få kompensation, kun er unikke begivenheder, der finder sted én eller nogle få gange. Det vil sige, at en musical eller teaterforestilling, der spiller i længere tid, ikke kan få hjælp. Samtidig viser det sig, at kulturvirksomheder, som får mere end 50 procent i offentlig støtte, heller ikke kan få del i hjælpepakkerne.

For eksempel kan “One and Only Musical Teater”, der står bag den aktuelle musicalsucces ‘Den skaldede frisør’ på Falkonerscenen på Frederiksberg, ikke få hjælp. Der er heller ingen penge at hente for Holstebro Musikteater, som i aften skulle have spillet den første af otte forestillinger med musicalen ’Mamma Mia’. Og Den Gamle By i Aarhus, som i høj grad lever af entréindtægter, falder også udenfor hjælpepakkerne.

DF til minister: Indkald til forhandlinger

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup er meget overrasket over, at hjælpepakkerne er skruet sammen på en måde, så teatre, musicals, koncertsteder og museer ikke kan få del i støtten. Fredag eftermiddag har han og DFs kulturordfører Pernille Bendixen derfor sendt et brev til finansminister Nicolai Wammen (S). Budskabet i brevet er klart: Finansministeren bør omgående indkalde partierne til forhandlinger med det formål at lave en hjælpepakke, der er særlig møntet på dansk kulturliv.

DFs gruppeformand Peter Skaarup.

”Kulturen spiller en meget vigtig rolle i samfundet, og vi er på vej ind i en alvorlig kulturkrise, hvis regeringen ikke foretager sig noget. Der er brug for handling nu. Flere kulturinstitutioner frygter at måtte lukke inden for en måned pga. mange og store omkostninger,” skriver DF i brevet til finansministeren.

“vi er på vej ind i en alvorlig kulturkrise, hvis regeringen ikke foretager sig noget. Der er brug for handling nu”

DF i brev til finansminister Nicolai Wammen

”Vi kan ikke være det bekendt”

De kalder situationen for en bombe under de berørte virksomheder. Således skulle ’Den Skaldede Frisør’ have spillet den næste måned med op mod 2100 gæster pr. aften. Men på grund af coronakrisen, måtte One and Only Musical Teater lukke ned efter bare seks forestillinger.

”Hvis vi skal sige det pænt, finder vi situationen stærkt utilfredsstillende i en situation, hvor dansk kulturliv er på vej i knæ. Det kan vi ikke være bekendt som kulturnation,” skriver Peter Skaarup og Pernille Bendixen.

De tilføjer, at de er bekendt med, at der er indkaldt til et møde i kulturministeriet på mandag.

”Men vi mener det er rigtigst, at du som finansminister sidder for enden af forhandlingsbordet,” skriver de.

Artiklen i Berlingske torsdag med Joy Mogensens udtalelser tordag, som vækker vrede blandt både politikere og kulturfolk.

Kritik af minister

Brevet er sendt cc til både erhvervsminister Simon Kollerup og kulturminister Joy Mogensen. Sidstnævnte er de seneste dage blevet voldsomt kritiseret for ikke at gøre nok for at hjælpe kulturlivet. I Berlingske kritiserede kulturfolk torsdag Joy Mogensen for at være handlingslammet og usynlig, og fredag er flere partiers kulturordførere fulgt op med kritik. Det er ikke mindst Joy Mogensens udtalelse om at ”jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu”, som har vakt harme.

DFs brev til finansministeren kan læses her: 270320 Brev til Finansministeren fra DF

Læs også: Peter Skaarup om historisk aftale: Nu kommer kulturlivet gennem coronakrisen

Får du vores nyhedbrev? Tilmeld dig her