Tyske test viser at corona-virus er mindre dødelig

0
5312
Læger på Universitetshospitalet Eppendorf i Hamborg træner coronaberedskabet på en dukke. Foto: Axel Heimken / POOL / AFP

Tyskerne testede tidligt for corona virus og de tester meget. Det er ifølge en ledende ekspert forklaringen på, at der er forholdsvis få døde sammenlignet med antallet af syge

Tyskerne har alene i det offentlige sundhedsvæsen kapacitet til at teste 360.000 personer hver uge. Dertil kommer mulighederne for at blive testet, så det anslås, at en halv million tyskere får vished om, hvorvidt de er smittet eller ej. Skulle de tal overføres til Danmark, ville det svare til, at omkring 37.000 blev testet hver uge.

Som tyske medier bemærker, så bliver man ikke mere eller mindre syg af at blive testet. Men det store antal testede betyder også, at man finder langt flere smittede. Og da antallet, der dør af eller med corona virus, er det samme, falder det procentvise antal døde.

”Vi har så forholdsvis få døde, fordi vi laver så meget diagnostik i laboratorierne,” siger den førende virolog og rådgiver for den tyske regering, Christian Drosten fra det store sygehus Charité i Berlin.

To promille dør

Den store tyske indsats med at teste, teste og teste giver indsigt i, hvor dødelig denne virus egentlig er. Til sammenligning med et andet, stort europæisk land så har briterne talt en dødelighed på næsten fire procent. Det bygger på at de frem til 18. marts havde testet knap 54.000 mennesker. Af dem var 2626 syge med corona virus og 103 var døde.

Tallet for Tyskland er derimod to promille. I samme periode havde man testet langt flere – alene i ugen inden blev 100.000 testet. Med så mange testede fandt man naturligvis langt flere syge – i alt 10.999 syge og tilsvarende 20 dødsfald.

Så med den viden tyskerne har, så er corona virus nok en meget smitsom og voldsom sygdom. Men antallet, der dør af sygdommen – eller med virus i blodet – er så lavt som ved en almindelig influenza.