Peter Skaarup om historisk aftale: Nu kommer kulturlivet gennem coronakrisen

0
2660
Den danske kulturbranche ligger totalt stille i disse dage, hvor coronavirussen hærger. Her foto fra musicalen "Mamma Mia" med Annette Heick i hovedrollen. Foto: Bjarne Stæhr

Dagens historisk store hjælpepakke til virksomheder og lønmodtagere skal også redde kunstnere, spillesteder, biografer og teatre. DFs gruppeformand Peter Skaarup tror, at kulturlivet nu vil komme godt gennem coronakrisen

”Det er en stor sejr for kulturbranchen”. Sådan lyder det fra formanden for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm, efter at samtlige partier i Folketinget torsdag kunne præsentere en milliardstor hjælpepakke til virksomheder og lønmodtagere, som også kommer kunstnere og kultursteder til gode.

Dansk Folkeparti foreslog onsdag, at der oprettes en særlig solidaritetsfond for kulturlivet, der lige nu er hårdt ramt af aflysninger på grund af coronavirussen. Solidaritetsfonden er ikke nævnt specifikt i aftalen, men alle partier er enige om, at hjælpepakken også skal komme kunstnere, spillesteder osv. til undsætning. Derfor er DFs gruppeformand Peter Skaarup overbevist om, at kulturlivet nu kommer godt igennem corona-krisen.

”Jeg har en klar forventning om, at vi med denne aftale sikrer, at spillesteder, biografer, teatre osv. klarer sig igennem, ligesom vi holder hånden under små selvstændige og freelancere, herunder kunstnere, som ikke har et cvr-nummer,” siger Peter Skaarup.

Fredericia Teater indgav mandag konkursbegæring. Det sker, efter at teatret har været nødt til at aflyse mange forestillinger på grund af coronavirus. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

“De honorarlønnede er også med”

Aftalen indebærer, at eksempelvis en biograf vil kunne få dækket sine faste udgifter og få kompensation for tabt omsætning. For freelancere og selvstændige uden et cvr-nummer betyder aftalen, at de vil kunne få op til 23.000 kroner om måneden i kompensation, hvis de har tabt mindst 30 procent af deres B-indkomst. Det er denne aftale, som Dansk Artist Forbund sætter sin lid til.

”Det er en stor sejr for kulturbranchen, at der nu også er sikret en kompensation til dem der arbejder freelance og som ikke har et cvr-nummer. Stor ros til kulturpolitikerne og kulturministeren for indsatsen,” siger artisternes formand Lena Brostrøm til forbundets egen hjemmeside.

Artistforbundet, som tæller solisterne, dvs. dem øverst på plakaten, er lige nu i gang med at nærlæse aftalen. Helt sikker føler man sig ikke, for artister er typisk honorarlønnet, og honorarløn er ikke nævnt specifikt i aftalen. Men Peter Skaarup fastslår, at de honorarlønnede artister ikke behøver at være nervøse – de er også med:

”Det er i hvert fald det, der er været sigtet. Vi har i samtalerne med regeringen nævnt den her problemstilling med kunstnere, som er i en meget vanskelig situation lige nu. Så hvis man oplever nogle udfordringer med at bruge aftalen, så vil vi meget gerne høre om det. Så er jeg sikker på, at alle partier klar til at se på det,” siger Peter Skaarup.

Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti.

“Kulturlivet sikrer et Danmark i balance”

Han understreger, at det for Dansk Folkeparti har været afgørende at finde en løsning for kulturlivet.

”Kulturlivet er en del af vores sammenhængskraft. Hvis vi mister muligheden for at kunne bruge det lokale kultursted – gå til koncert, i teateret eller i biografen – så får vi mere end bare et økonomisk tab som samfund. Så mister vi også noget livskvalitet. Desuden er kulturlivet med til at sikre et Danmark i balance. Det gør, at hele landet er attraktivt at bosætte sig i,” siger Peter Skaarup.

Ud over en løsning for de honorarlønnede og freelancere, er dagpengereglerne også lempet, hvilket også har været et stort ønske hos kulturlivet, bl.a. Dansk Skuespiller Forbund. Dagpengereglerne suspenderes for perioden 9. marts til 9. juni, så disse måneder ikke tæller med i den 2-årige dagpengeperiode.

“SÅDAN! Hjælpepakke til freelancere og ledige Finansministeriet, som vi tror vil kunne få stor betydning for mange af vore medlemmer,” skriver formanden for skuespillerforbundet,  Benjamin Boe Rasmussen, på Facebook.

Læs også: Partier enige om historisk hjælpepakke: ”Vi skal sammen bringe Danmark gennem krisen”