MORGEN: Corona-regler skaber frygt og forvirring | Kulturfolk kritiserer minister for manglende vilje til at hjælpe

0
2638
Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Sundhedspersonale frygter at smitte kolleger og patienter med corona

Sygeplejersker og sosu-assistenter skal arbejde videre, selv om de har været i kontakt coronasmittede. Det skaber utryghed

CORONA | Nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen skaber stor utryghed hos ansatte i sundheds- og plejesektoren, der frygter at smitte kolleger, patienter og ældre med coronavirussen. De nye regler, som blev indført i sidste uge, siger, at man skal møde på arbejde, selv om man har været udsat for smitte, med mindre man har symptomer på covid-19. Det sker for at sikre, at der er personale nok. Men det betyder også, at ansatte, der har været kontakt med smittede personer, kan bringe smitten videre.

Jyllands-Posten fortæller om en sosu-assistent i Faaborg, som har haft kontakt med en ældre borger, der blev indlagt med covid-19. Derefter var hun i kontakt med 15 andre borgere.

“Jeg er utryg ved, om jeg kan være rask smittebærer,” siger hun til avisen.

De sosu-ansattes fagforbund Foa får hundredevis af henvendelser fra medlemmer, som er utrygge, og samme melding kommer fra Dansk Sygeplejeråd.

Torsdag fortalte DFs sundhedsordfører Liselott Blixt til ditOverblik, at hun også får mange henvendelser fra sundhedsansatte, der er bekymrede. Liselott Blixt mener, at det skaber forvirring og usikkerhed, når Sundhedsstyrelsen ændrer strategi. Derfor er der brug for mere klar kommunikation. Blixt vil tage sagen op med sundhedsminister Magnus Heunicke på et Skypemøde fredag.

Læs også: Liselott Blixt: Mange er forvirrede og utrygge over corona-regler

Læs mere i Jyllands-Posten: Hjemmeplejer gik fra coronasmittet ældre til flere andre borgere, og lægen tog imod patienter efter skiferie nær Tyrol

Direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen, på torsdagens pressemøde om corona. Sundhedsstyrelsen modsagde torsdag Statens Serum Institut i spørgsmålet om børns legeaftaler. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mere forvirring om corona-regler: Legeaftaler er alligevel ok

Torsdag opfordrede Statens Serum Institut til at undgå legeaftaler, men nu er opfordringen fjernet

CORONA | Skal man undgå at lave legeaftaler for sine børn? Ja, lød opfordringen torsdag fra Statens Serum Instituts (SSI) direktør Kaare Mølbak i et DR-program. Og senere blev opfordringen gentaget i et tweet fra SSI på Twitter.

Men nu er tweetet blevet fjernet. Det er sket efter, at Sundhedsstyrelsen har modsagt SSI og sagt, at legeaftaler er ok. DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Kaare Mølbak, “men han smed røret på, da vi bad om en kommentar til irettesættelsen fra Sundhedsstyrelsen,” skriver DR.dk

Torsdag efterlyste DFs sundhedsordfører Liselott Blixt mere klar kommunikation fra myndighederne. Hun pegede bl.a. på, at det skaber forvirring, når man på den ene side skal undgå at mødes men samtidig får at vide at legeaftaler er ok.

Aalborg Universitetshospital, Farsø Sygehus i Himmerland, blev torsdag erklæret klar til at modtage coronasmittede patienter. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Nu er ni døde af corona i Danmark

Yderligere tre corona-dødsfald det seneste døgn

CORONA | Antallet af danskere, som er døde af coronavirus, er nu oppe på ni. Det oplyser sundhedsmyndighederne i en opdatering fredag morgen.

Det er en stigning på tre dødsfald det seneste døgn.

1226 er registreret smittede og der er testet i alt 10.402 personer i Danmark.

Kulturminister Joy Mogensen (S). Foto: Kristian Brasen

Kulturfolk vrede på minister: ”Jeg føler mig slet ikke repræsenteret af Joy Mogensen”

Kulturminister Joy Mogensen kritiseres af kulturbranchen for manglende vilje til at hjælpe i coronakrisen. ”Vi fik at vide, at vi skulle vise samfundssind,” siger skuespillerforbundet om møde med ministeren

KULTUR & CORONA | Kulturminister Joy Mogensen (S) får hug i Jyllands-Posten fra kulturlivet, som er vred over ministerens manglende vilje til at hjælpe kunstnere og kulturudbydere i forbindelse med coronakrisen.

Torsdag landede samtlige partier en milliardstor hjælpepakke, som også omfatter kulturlivet. Det skete bl.a. efter pres fra Dansk Folkeparti, som onsdag foreslog at lave en særlig solidaritetsfond for kulturen. Men forinden gik kulturbranchens organisationer forgæves til kulturminister Joy Mogensen efter hjælp. Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund, siger om et Skype-møde, som kulturbranchen tirsdag havde med ministeren:

“Vi fik at vide, at vi skulle vise samfundssind, og at vi ikke bare kunne komme og kræve penge. Desuden mente hun ikke, at hun kunne gøre mere, og vi skulle i øvrigt henvende os til de relevante myndigheder og organisationer. Det var enormt frustrerende,” siger han til Jyllands-Posten.

Christina Rosendahl, formand for Danske Filminstruktører, har samme opfattelse:

“Jeg føler mig slet ikke repræsenteret af Joy Mogensen, og det er kommet rigtig meget bag på os, at hun tilsyneladende slet ikke kender til vores ansættelsesvilkår og ikke ved, hvordan branchen er organiseret,” siger hun til Jyllands-Posten.

Joy Mogensen siger til avisen, at hun gør hvad hun kan, men at “kriserne brænder overalt”.

Læs også: Skaarup om historisk aftale: Nu kommer kulturlivet gennem coronakrisen

Modelfoto

Drenge dømt for voldtægt men slap for udvisning

Anklager krævede udvisning af 17-årig og 19 årig, som nytårsnat voldtog 16-årige pige i Næstved

DOM | Nytårsnat blev en 16-årig pige voldtaget på et badeværelse i et privat hjem i Næstved. Torsdag blev to drenge på 17 år og 19 år dømt i sagen. Den 17-årige fik 2,5 års fængsel for fuldbyrdet voldtægt og den 19-årig fik 1 år og tre måneder for andet seksuelt forhold end samleje.

De dømte er født og opvokset i Danmark men har hhv. tyrkisk og iransk statsborgerskab, og anklageren havde krævet udvisning af de to. Men det valgte dommeren at se bort fra, skriver Ekstra Bladet.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup kommenterer sagen på Twitter:

“Vi har brug for hårdere straffe for voldtægt og konsekvent udvisning af udenlandske kriminelle!,” skriver han.

I følge Ekstra Bladet var der tale om en privat fest, som de to dømte stødte til ud på natten. Vidner fortæller, at pigen var så fuld, at hun kastede op, inden de to drenge på skift forgreb sig på hende, mens de havde låst hende inde på badeværelset.

Faderen til den pige, der arrangerede festen, fortalte i retten, at han så pigen bryde sammen, efter at hun kom ud fra badeværelset.

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard på Twitter om Taiwans held med at bekæmpe corona:

Søren Espersen kommenterer en historie fra TV2 om en coronabøn…

DFs skatteordfører Dennis Flydtkjær bringer denne opfordring på twitter: