Partier enige om historisk hjælpepakke: ”Vi skal sammen bringe Danmark gennem krisen”

0
1594
Finansminister Nicolai Wammen (S) taler på sidste uges pressemøde, hvor der blev præsenteret en større coronahjælpepakke for erhvervslivet. Bag finansministeren ses Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2020

Samtlige partier i Folketinget står bag omfattende hjælpepakke til virksomheder og lønmodtagere. ”Det er vigtigere end nogensinde, at vi står sammen,” siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl

På mindre end et døgn er samtlige partier i Folketinget blevet enige om en historisk stor hjælpepakke, der åbner statskassen for et trecifret milliardbeløb i hjælp til de mange virksomheder og lønmodtagere, der er ramt af coronakrisen.

Mindst 100 milliarder kroner er klar til forskellige hjælpeprogrammer. De vigtigste er disse:

  • Mulighed for lønkompensation til selvstændige, som er hårdt ramt af corona-krisen.
  • Kompensation for virksomheders faste udgifter, f.eks. husleje, hvis de er omfattet af krav om at holde lukket på grund af corona.
  • Øget adgang til statsgaranterede lån og eksportkreditter.
  • Statslig garanti på 1,5 milliarder kroner til Rejsegarantifonden, så fonden kan hjælpe rejsebranchen med at betale for aflyste rejser.
  • Øget adgang til dagpenge og sygedagpenge: Marts, april og maj tæller ikke med i den to-årige dagpengeperiode og reglerne for sygedagpenge lempes.
  • Studerende får mulighed for ekstra SU-lån i to måneder.

Aftalen bygger videre på det udspil, som regeringen præsenterede onsdag. Her lød rammen på 40 milliarder kroner. Men i forhandlingerne er hjælpepakken blevet udvidet betydeligt. Det er f.eks. kommet med i aftalen, at dagpengereglerne suspenderes for perioden 9. marts til 9. juni, så disse måneder ikke tæller med i den 2-årige dagpengeperiode.

”Vi står skulder ved skulder”

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl roser den endelige aftale:

”Aftalen i dag rummer langt flere initiativer og er bredere, end det regeringen fremlagde i går. Det viser, at der er lyttet til partiernes ønske. Det er godt, at vi tager en hånd ud under virksomhederne for at sikre arbejdspladser, men det er også godt at vi gør noget for at sikre nogle bedre vilkår til dem, der måtte blive fyret. Derfor er der på dagpengeområdet nogle forbedringer, som Dansk Folkeparti synes er rigtig gode,” sagde Kristian Thulesen Dahl på det pressemøde i Finansministeriet, hvor alle partierne præsenterede aftalen.

Parteirnes repræsentanter holdt afstand til hinanden under pressemødet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Partiernes repræsentanterne stod på pressemødet med behørig afstand til hinanden for at mindske risikoen for at sprede corona. Men i overført betydning står de tæt sammen. Som Kristian Thulesen Dahl sagde:

”Normaliteten er sat ud af kraft. Det gælder også på Christiansborg, også i det politiske liv, hvor det er vigtigere end nogensinde at vi skulder ved skulder forsøger at bringe Danmark så sikkert og godt igennem den her krise, som det overhovedet kan lade sig gøre”.

Kræver stor ansvarlighed

DF-formanden kom med ”en enkelt lille bøn” på pressemødet. Han appellerede til stor ansvarlighed, når der åbnes til statskassens mange milliarder:

”Vi skal have sikkerhed for, at de her mange milliarder kommer ud og virke til gavn for Danmark. De skal gå til de rigtige, ikke til de forkerte. Derfor ligger der både et tungt ansvar på de mennesker, der skal administrere det her, men også på dem, der skal bruge de mange penge til gavn for os alle sammen,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Aftalen kan læses her.