DF til minister: Lad være med at aflyse studentereksamen

0
1807
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde fredag eftermiddag, hvor hun fortalte, at regeringen er tæt på at træffe en beslutning om at aflysning af eksamen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har fået bemyndigelse til at kunne aflyse og udskyde eksamen under coronakrisen. Men DFs gymnasieordfører Marie Krarup advarer: Elever vil gå glip af “sindssygt meget”, hvis de ikke skal læse til eksamen

Med en nødlov, som blev vedtaget af Folketinget i sidste uge, fik børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mulighed for at aflyse eller udskyde eksamen på skoler, gymnasier og erhvervskoler. Hun har endnu ikke besluttet, om hun vil benytte sig af muligheden. Det sagde hun på et pressemøde fredag eftermiddag. Men Dansk Folkepartis gymnasieordfører Marie Krarup har en klar opfordring til ministeren: Lad være med at aflyse den mundtlige studentereksamen.

“Jeg kan godt forstå, hvis man ikke kan gennemføre de skriftlige eksamener, hvor eleverne skal sidde mange i store lokaler. Men mundtlig eksamen bør så vidt muligt gennemføres. Ellers mister eleverne noget af det allervigtigste ved at gå i gymnasiet, for det er når man læser op til eksamen, at man får overblik over hele faget,” siger Marie Krarup.

“Det er når man læser op til eksamen, at man får overblik over hele faget”

Marie Krarup, gymnasieordfører, Dansk Folkeparti

Handler ikke om karakterer

Hvis eksamen aflyses, vil eleverne i stedet få opført deres årskarakter som eksamenskarakter. For mange elever vil det formentlig ikke gøre den forskel på gennemsnitskarakteren, for års- og eksamenskaraktere ligger ofte tæt på hinanden. Men for Marie Krarup er det argument ligegyldigt:

“Det er slet ikke karaktererne, det drejer sig om. Det her handler om den enkelte elevs overblik og forståelse . Det er min erfaring, at eksamenslæsning giver et stort løft af elevernes forståelse af et fag. De går glip af sindsygt meget, hvis de ikke skal læse til eksamen,” siger Marie Krarup, der selv er gymnasielærer.

Hun erkender, at der er mundtlige eksamener, som ikke kan gennemføres, eksempelvis musik.

“Men langt de fleste kan godt, uden at bryde med coronareglerne. Der er jo kun læreren, censor og eleven til stede i samme rum,” siger Marie Krarup.

Marie Krarup, Indfødsrets- og integrationsordfører, Undervisningsordfører, kirkeordfører,
Kirkeordfører, børneordfører, gymnasieordfører, ordfører vedr. det danske og det tyske mindretal. Foto: Steen Brogaard

Tæt på beslutning

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil sagde på fredagens pressemøde, at regeringen er tæt på at træffe en beslutning:

“Vi er i fuld gang med at rådføre os med lærere, elever, rektorer og selvfølgelig også folketingets partier. Det er meget dilemmafyldt beslutning, og der er ikke nogen nem vej. Men regeringen vil mege snart træffe beslutningen og melde den ud, så alle ved hvad de har at forholde sig til,” sagde hun.