Radikale islamister på fremmarch – dybdeborende journalister skal afsløre dem

0
2939
Antallet af personer, der bekender sig til salafistiske grupper, der går ind for vold, er vokset fra ca. 200 til 2000 i Sverige på 10 år. Arkivfoto

Islamistisk ekstremisme har alt for længe fået lov at sprede sig uforstyrret i Sverige, mener ny organisation, som vil samle penge ind til undersøgende journalistik om radikale islamistiske miljøer

På 10 år er antallet af radikale islamister, der bekender sig til brugen af vold, blevet tidoblet i Sverige – fra ca. 200 til over 2000 personer. Det dokumenterer en rapport fra den svenske Forsvarshøjskolen. 300 svenske borgere har de seneste år forladt Sverige for at slutte sig til terrorgrupper i Syrien som Islamisk Stat. Omkring halvdelen af disse – 150 – er vendt retur til Sverige, uden at de er blevet retsforfulgt af den svenske stat.

Weekendavisen fortalte fredag om den lille svenske by Vitalla ved Ôrebro, som har udklækket flere syrienskrigere pr. indbygger end nogen anden svensk by. 25-30 personer fra Vitalla er rejst ud for at slutte sig til islamistiske terrorgrupper. Omkring 15 af disse er nu tilbage i Sverige.

Svenske medier har længe været tilbageholdende med at skrive om de ekstreme islamistiske miljøer. Det er dog blevet bedre de sidste par år, ifølge kritikere, men der mangler stadig en løbende, kritisk dækning. Det mener en ny organisation, DOKU, som er stiftet med det formål at samle penge ind til undersøgende journalistik om jihadismen og de radikale miljøer i Sverige.

Har vokset uforstyrret

DOKU mener, at de ekstremistiske grupper har fået lov til at vokse uforstyrret i Sverige. Der er ikke blevet grebet ind, selv om de har spredt deres propaganda på nettet og har lavet hvervekampagner på gaden – ikke bare for grupper med ekstremistiske synspunkter, men også direkte for terrororganisationen IS.

De sidste to svenske regeringer har taget forskellige initiativer for at bekæmpe den radikale islamisme. Men ifølge initiativtagerne bag DOKU, har det meste været virkningsløst. Nogle af initiativerne har endda haft den modsatte effekt. Det gælder flere af de integrationstiltag via foreninger og organisationer, som der er brugt millioner af kroner på de seneste år. Her er nogle af pengene gået til muslimske organisationer, der har inviteret homofobiske og antisemitiske præster til Sverige.

Som folkene bag DOKU skriver i en kronik i avisen Expressen:

”Dette har betydet, at islamister med tvivlsomme dagsordener har fået nogle platforme, hvorfra de har beskyldt kritik af islamistiske aktiviteter i Sverige for at været udtryk for islamofobi og racisme. Som følge heraf har de hæmmet arbejdet med at skabe en mere effektiv lovgivning med hensyn til rekruttering til og retur fra IS”.

Arbejdet mod radikal islamisme er blevet hæmmet

Det er på den baggrund, at DOKU er blevet stiftet. Målet er at samle penge ind til en løbende kulegravning af området:

”Som følge af de to seneste regeringers politik er arbejdet med radikal islamisme blevet hæmmet på flere niveauer. Dette har været afspejlet i svenske medier, som har været for længe om at tage fat på de voksende islamiske ekstremistiske netværk. Vi mener, at tiden nu er moden til et effektivt engagement i islamistisk terrorisme, både politisk og journalistisk. Det er med håbet om at kunne udvikle sidstnævnte, at vi har startet Doku,” skriver de.

Bag DOKU står journalisten Magnus Sandelin, der er forfatter til flere bøger om politiske og religiøs ekstremisme, journalist Sofie Löwenmark, der er kronikør på Expressen, advokat Peter Gustavsson og kulturskribenten Johan Lundberg.

Læs om DOKU på deres facebookside.

Læs kronikken: Islamistisk ekstremisme har uforstyrret kunnet brede sig (på svensk!)

Læs også: Radikale islamister er blevet ti-doblet i Sverige på 10 år

Læs også: Svenske skoler tvinger muslimske piger til at beholde tørklædet på