Minister skal svare: Hvad vil det koste at skrotte Sundhedsplatformen?

0
3707
Sundhedsplatformen har udløst massiv kritik blandt lægerne og øvrigt sundhedspersonale.

Danmark er for lille til flere it-systemer i sundhedsvæsenet, mener formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselotte Blixt (DF). Hun har bedt sundhedsministeren svare på, hvad det vil koste at skrotte det skandaleramte it-system Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden og Sjælland og indføre samme system i alle regioner

Læger som siger op i protest eller går over til blyant og papir. Sager om fejlmedicinering og aflyste operationer. Stigende ventelister og dalende aktiviteter på sygehusene. En regning der løber op i 2,8 milliarder kroner, selv om systemet stadig ikke er i fuld drift.

Det amerikansk udviklede it-system Sundhedsplatformen volder fortsat store problemer på sygehusene i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Senest er en opdatering af systemet, som skulle minimere problemer med fejlmedicinering, udskudt i tre måneder.

Spørgsmålet er nu, om hele systemet skal skrottes. Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt har stillet en række spørgsmål til sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) om Sundhedsplatformen. Hun vil blandt andet have ministeren til at redegøre for, hvilke fordele borgerne vil have, hvis der kun er et it-system i sundhedsvæsenet.

Ministeren skal desuden svare på, hvad de er af kontraktmæssige bindinger til det udskældte system, og hvad det vil det koste, hvis Region Hovedstaden og Region Sjælland skrotter Sundhedsplatformen og køber samme system som Region Midtjylland?

“Dybt frustrerende”

”Det har været dybt frustrerende som sundhedspolitiker at være vidne til historier om kræftpatienter, der er døde på ventelisten, andre der ikke er blevet indkaldt, fejlmedicinering, læger, som siger op i protest, og meget andet. Det er vi simpelthen nødt til at rette op på. Det er menneskeliv det handler om,” siger Liselott Blixt til Politiken.

Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland benytter eller delvist det samme system, det dansk udviklede Systematic. Liselott Blixt mener, at Danmark er for lille til flere it-systemer.

Minister forstår bekymring

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V) skriver i et svar til Politiken, at hun deler Liselott Blixts bekymring over de mange problemer med Sundhedsplatformen.

”Jeg synes, at Region Sjælland og Region Hovedstaden bør tage de kritiske røster fra klinikerne på afdelingerne meget alvorlig,” siger hun.

Ifølge Politiken kan kontrakten med den amerikanske leverandør tidligst opsiges i 2021.

Læs også: Embedsmænd holdt oplysninger tilbage om skandaleramt it-system