Slut med uoverkommelige tandlægeregninger for de ældre, hvis det står til Dansk Folkeparti

0
2512
Mette Thiesen er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Christian Thøgersen
Mette Thiesen er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Christian Thøgersen

DF vil udbedre fortidens fejlbehandlinger af de ældre generationers tænder med et loft over den enkelte ældres samlede tandlægeudgifter

Alt for mange ældre har problemer med tænderne. Det skyldes især fejlbehandling i deres yngre dage, hvilket har været en overset detalje i den tilbagevendende debat om tandlæge-tilskud. Mange ældres økonomi rækker dog ikke til dyre tandlægebesøg. Derfor vil Dansk Folkeparti nu have et loft over regningen for landets pensionister på 8000 kroner.

Når DF vil give de ældre en særlig tilskudsordning til tandlægen, er det netop fordi, at man i gamle dage behandlede huller og andre tandproblemer på en noget mere rustik måde end i dag, lyder begrundelsen blandt andet fra partiets sundhedsordfører Mette Thiesen.

Det er med afsæt i partiets 2030-plan, hvor der er finansieret en model, der sikrer, at ingen på 67 år eller derover kommer til at betale mere end 8000 kroner – samlet set – for at få lavet tænderne. Det skal gøre det muligt for – særligt de mange pensionister, der mere eller mindre kun har deres folkepension at leve for – at leve en værdig alderdom med sundere tænder.

Mange ældre er netop blevet udsat for decideret fejlbehandling, der ganske vist var sådan man gjorde tilbage i tiden, men som har sat sine spor i tandsættene blandt ældre danskere. Derfor mener Thiesen og DF, at det kun er rimeligt, at staten går ind og dækker udgifterne for de ældre fra 8000 kroner og opefter.

At det netop er de ældre, der skal prioriteres i forhold til tandbehandling, er der også en god grund til, fastslår Mette Thiesen.

”Tilbage i 50’erne, 60’erne og 70’erne havde skoletandlægen er meget anden tilgang til sunde tænder. Mange fra f.eks. mine forældres generation har oplevet, hvordan man borede for det mindste og borede det meste af tanden væk – ofte uden bedøvelse. Det ødelagde tænderne – og mange har kun skallen tilbage af mange af deres oprindelige tænder. Derfor kan mange ældre i dag ikke betale deres dyre tandlægeregninger – mange går slet ikke til tandlæge af samme årsag.”, siger hun.

Af de i alt 10 milliarder kroner, som Dansk Folkeparti har afsat til at styrke sundhedsområdet, er det knap 1,4 af dem, der skal gå til dette forslag.