Frankrig frygter sine muslimer

0
3719
Den franske indenrigsminister Gerald Darmanin står i spidsen for det store lovkompleks, der skal modvirke islamisme. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Det franske parlament startede i dag to ugers debat om landets meget omtalte lov, der skal modvirke islamisme. Loven er undervejs blevet udvandet af venstrefløjen

Loven er et svendestykke for landets relativt nye indenrigsminister, Gerald Darmanin. Inden han i dag kunne åbne debatten, er lovforslaget blevet udvandet af en stormbyge af forslag. Hele 2647 ændringsforslag er det blevet til, og selvom mange ikke lever op til de franske krav til lovforslag – fordi de for eksempel ikke er finansierede – så har det allerede ændret lovforslaget.

Den franske regering anslår selv, at der er mellem 5 og 6 millioner muslimer i Frankrig, og andre oversigter viser, at hvert tiende barn i skolen har en muslimsk baggrund. Derfor vakte det opsigt, da den franske præsident Emmanuel Macron i efteråret startede diskussionen om den tiltagende islamisme. Han forestillede sig endda en særlig, moderat fransk form for islam.

Men siden har venstrefløjen presset hårdt for at udvande loven – for ikke at støde landets mange muslimer. Og indenrigsministeren er sendt i byen for at få loven stemt igennem med venstrefløjen.

Mohammed Moussaoui (L), præsident for Det Franske Råd for den Muslimske Tro (CFCM) under et møde med præsident Macron i Elysee-paladset. Foto: Ludovic MARIN / POOL / AFP

Udvandet forslag

Man har beholdt et par markante forslag som muligheden for at udvise en islamist, der nægter at give hånd til en kvinde. Forudsat at vedkommende altså ikke lige er fransk statsborger. Og dermed er det reelt bare et paradeforslag.

Omvendt har man klart lempet sprogbruget. I starten talte præsident Emmanuel Macron og resten af regeringen om den islamistiske trussel. Nu er islamisme slet ikke nævnt i lovens titel – i stedet hedder det sig, at lovforslaget skal styrke republikken.

Skarpest er kritikken fra Marine Le Pen, der leder højrefløjspartiet Rassemblement National og som gælder som en klar konkurrent til den siddende præsident. Hendes indvendinger handler især om at den nye lov vil øge begrænsninger for dem, der faktisk følger fransk lov, uden at gøre livet vanskeligere for islamisterne. Særligt ønsket om at forhindre islamisterne i at rekruttere nye ekstremister blandt de unge er skruet tilbage.

”Vil islamisterne få sværere ved at rekruttere nye? Vi tror ikke på det,” siger Marine Le Pen.

”Vil islamisterne få sværere ved at rekruttere nye? Vi tror ikke på det”

Marine Le Pen, Rassemblement National

Fra hende og andre på højrefløjen kommer der derfor en række ændringsforslag, der sigter på at bremse islamisters adgang til at manipulere med andre. Et forslag går ud på at indføre en straf for personer, der tvinger andre til at have slør på i det offentlige rum. Men det vil regeringen og venstrefløjen ikke høre tale om – faktisk vil indenrigsministeren slet ikke tale om tildækning og slør under denne debat.

Kilder: Figaro, AFP, Liberation