Statsministeren lovede, at oprydningen efter Nordic Waste-skandalen ikke måtte gå ud over Randers-borgerne. Men det løfte holdt ikke. Randers Kommune har nu udsigt til at massive nedskæringer og besparelser
“I skal lytte efter, hvad jeg siger i dag. Selvfølgelig er det ikke rimeligt, at det er børnene og de gamle i Randers, der skal betale denne her regning.”
Sådan lød løftet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun og andre topministre tidligere på året var i Randers for at se nærmere på miljøkatastrofen ved den konkursramte virksomhed Nordic Waste, hvor en gigantisk bunke forurenet jord truer med at udslette landsbyen Ølst og nærliggende vandløb.
Men det løfte viser sig nu at være bluff. For efter at have givet 200 millioner kroner i hjælp til Randers, har regeringen lukket kassen, og det betyder, at randersborgerne nu har udsigt til massive besparelser og nedskæringer, fordi regningen ender hos kommunen.
At det er situationen, blev bekræftet i sidste uge, da Dansk Folkepartis Nick Zimmermann rejste sagen overfor miljøminister Magnus Heunicke (S) i Folketingets spørgetid.
Zimmermann: En lodret løgn
Anledningen var ministerudtalelser til pressen, der tydede på et tilbagetog i forhold til løfterne i Randers, og spørgetiden bekræftede frygten: I sit svar til Nick Zimmermann sagde Miljøminister Magnus Heunicke, at regeringen har ikke flere penge på vej til Randers Kommune, der allerede har brugt 120 millioner kroner på Nordic Waste-oprydningen.
Det fik Nick Zimmermann til at beskylde regeringen for løgn og løftebrud:
“Det viser sig, at det, man stod og lovede borgerne i Randers, var en lodret løgn. Borgerne regnede med, at regeringen ville holde sit løfte,” sagde Nick Zimmermann.
Minister: Regeringen har levet op til sine løfter
Selv mener ministeren dog ikke, at regeringen har brudt sit løfte:
“De løfter, der er givet til Randers Kommune, har regeringen levet op til. Vi har taget ansvaret. Staten har taget ansvaret i en kritisk periode. Og så er der leveret et ekstraordinært tilskud til kommunen. Det er helt fair, hvis nogle partier mener, det skal være større. Vi mener, det er et substantielt bidrag til opgaven. Men det er ikke sådan, at det dækker hele regningen,” sagde miljøministeren.