DF-forslag: Danmark skal blæse EU-direktiv et stykke og genindføre plastiksugerør

0
1356
I snart et år har det været forbudt i Danmark og resten af EU at markedsføre plastiksugerør. Foto: AI-genereret - Deepai.org

EU’s engangsplastikdirektiv, der blev lov i Danmark sidste år, bliver nu udfordret af Dansk Folkeparti, der vil have Folketinget til at tilsidesætte den del, der handler om plastiksugerør. Forbuddet giver nemlig ingen mening “lokalt” i Danmark

Spanske vandflasker har spændt ben for danske sugerør. Det var i hvert fald logikken, da EU udformede sit famøse engangsplastikdirektiv, der satte en stopper for blandt andet de helt normale og velkendte sugerør af plastik. Nu vil DF med et beslutningsforslag omvendt sætte en stopper for en del af direktivet.

Da EU skulle kortlægge, hvilke plastikprodukter, der var de mest forurenende – og dermed forbyde disse i direktivet – opgjorde de nemlig forekomsten af forskellige typer affald på strande i hele unionen. Så hvad der kan være en stor miljøudfordring i lande som Spanien og Grækenland, har derfor haft direkte indflydelse på den lov, der i dag gælder i Danmark.

“Engangsplastikdirektivet er udformet på baggrund af erfaringer i hele Den Europæiske Union og er således ikke tilpasset lokale forhold”, lyder det i beslutningsforslaget fra DF, der vil have Danmark til at trumfe en central del af direktivet.

Men da Danmark netop ikke har, eller har haft, et specielt stort problem med plastiksugerør på strande og i vores farvande, ser Dansk Folkeparti det som oplagt at ignorere EU-direktivet på det punkt – også fordi de alternative papsugerør fungerer dårligt, understreger DF i forslagsbemærkningen.

“Engangssugerør af plastik er forsøgt erstattet af sugerør af pap. Erfaringen er imidlertid,
at pap er uegnet til anvendelse som sugerør. Papsugerør bliver hurtigt bløde og kan reelt ikke erstatte et plastiksugerør. Nogle restauranter har helt valgt at udfase anvendelsen af sugerør. Det kan imidlertid være vanskeligt for små børn at håndtere drikke uden sugerør, ligesom sugerør mindsker emaljeskaderne på tænderne i forbindelse med indtagelse af syreholdige drikke”, argumenterer DF i teksten til forslaget.

Ulemperne ved forbuddet er altså langt større end de marginale miljøfordele, der stort set kun har en effekt i dele af Syd- og Østeuropa.

Forslaget førstebehandles i Folketinget torsdag den 30. maj.