Radikale islamister 10-doblet i Sverige på 10 år

0
3971
Arkivfoto

Antallet af personer i Sverige med tilknytning til voldsparate islamistiske grupper er 10-doblet på 10 år, viser ny rapport, som terrorforskeren Magnus Ranstorp er medforfatter til

Af Steen Trolle

Radikale islamistiske grupper, der bekender sig til en voldelig udgave af islam, har på 10 år fået ti gange så mange medlemmer i Sverige. Det fremgår af en rapport fra den svenske Forsvarshøjskolen, som terrorforsker Magnus Ranstorp er medforfatter til.

Den 265 sider lange rapport gennemgår udbredelsen af salafisme og salafistisk jihadisme i 17 svenske byer, blandt andet Malmø, Landskrona, Gøteborg og Stockholm.

Salafisme er ekstrem fortolkning af sunni-islam, som blandt andet er statsreligion i Saudi Arabien. Salafister betragter deres islam-fortolkning som ”den sande lære” og går blandt andet ind for kønsadskillelse, færre rettigheder til kvinder, dødsstraf til homoseksuelle og forbud mod venskaber med ikke-troende.

Ikke alle salafister går ind for vold, men mange kendte terrorister har haft et salafistisk udgangspunkt, og rapporten anslår, at der er i dag ca. 2000 personer i Sverige, som er tilknyttet salafistiske grupper, som bekender sig til brugen af vold. Det er en ti-dobling fra 2007 til 2017.

Malmø-jihadister slutter sig til terrorgrupper

Malmø er en af de byer, hvor der er kommet flere jihadister. Rapporten anslår ganske vist, at det salafistiske miljø i Malmø ikke er nær så stort som i Gøteborg og Stockholm. Men ifølge det svenske Sikkerhedspoliti, er Malmø en af de byer, hvorfra flest personer er rejst ud for at tilslutte sig terrorgrupper i Syrien og Irak. En af dem var Osama Krayem, som var en del af den terrorcelle, der gennemførte terrorangrebet på lufthavnen i Bruxelles i marts 2016. 32 civile blev dræbt og 300 såret ved angrebet, som Islamisk Stat (IS) tog ansvaret for.

Ifølge rapporten er der stor usikkerhed om antallet af salafistiske jihadister i Malmø. Det kan skyldes, at de salafistiske grupper er blevet mere diskrete og bevidste om at skjule deres spor. De udøver blandt andet deres virksomhed via ekstreme prædikanter, som udbreder deres lære i hemmelige lejlighedsmoskeer.

”Kilder med kendskab til disse grupperinger, angiver at Malmø er centrum for radikalisering i Sverige,” siger politiet i et interview med rapportens forfattere.

“Malmø er en af de byer, hvorfra flest personer er rejst ud for at tilslutte sig terrorgrupper i Syrien og Irak.”

IS-tilknytning giver respekt

Arløv, der ligger i nærheden af Malmø, er en anden by med et udbredt salafistisk miljø. Begge steder er det i visse islamistiske miljøer populært at vise sin sympati med terrorbevægelsen Islamisk Stat. Som der står i rapporten:

”At vise sympati for IS er en ny måde at bære våben på (…)” og ”det ses som sejt at være med i IS og at sige, at ’min bror har kæmpet for IS (…)”.

De salafistiske miljøer i Sverige får støtte fra salafistiske diktaturer i Mellemøsten, bl.a. Qatar og Saudi Arabien. Ifølge avisen Blekinge Läns Tidning er 17 af de 25 største moskeer i Sverige finansieret af salafistiske golfstater. Skandinaviens største moske, som blev indviet sidste år i Malmø, er støttet med 30 millioner kroner fra Qatar.

Rapporten fra Forsvarshøjskolen kan læses her.