Åkesson: Optøjer skyldes uansvarlig udlændingepolitik

0
3124
En bybus blev natten til søndag sat i brand i Rosengård i Malmø. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Sverigesdemokraternes leder Jimmie Åkesson mener, at partierne bag Sveriges slappe udlændingepolitik bærer et stort medansvar for de seneste dage vold og optøjer i svenske indvandrerghettoer

Voldelige angreb på politiet, afbrænding af biler og busser, og grupper af unge indvandrere, der kaster med sten mod politiet.

Påsken har budt på vanvittige scener fra en række svenske byer, og formanden for Sverigesdemokraterne Jimmie Åkesson er ikke tvivl om årsagen. Den skal findes i de sidste 30 års svenske udlændinge- og retspolitik, som har været alt for slap og uansvarlig. Det skriver han på Facebook.

”Det, vi ser, er resultatet af en slap og naiv politik. At horder af voldsudøvere og vandaler det seneste døgn har angrebet politi, hærværk og spredt terror rundt i svenske byer er beklageligt, men desværre ikke overraskende. Det er, hvad uansvarlig migrationspolitik og slap kriminalpolitik ubønhørligt fører til,” skrev Jimmie Åkesson efter den første dags uro.

Unge ballademagere afspærrer en bro og afbrænder dæk i Norrköping. Foto: 60160 Stefan Jerrevång/TT/Ritzau Scanpix

Protest mod Paludan, men…

Optøjerne sker angiveligt i protest mod en række demonstrationer med bebudede koran-afbrændinger, som den danske Stram Kurs-leder Rasmus Paludan indledte for en uge. Flere gange er optøjerne dog startet, selv om Rasmus Paludan forinden aflyste sin demonstration.

Jimmie Åkesson mener, at det politiske flertal bag den slappe svenske udlændinge- og retspolitik bærer en stor del af ansvaret for balladen.

“I sidste ende er det selvfølgelig voldsmændene selv, der bærer ansvaret, og de skal retsforfølges og straffes hårdt. Men politisk bærer både nuværende og tidligere regeringer ansvaret. ’Saftevand- og bolle-politikkens´ fiasko skal omgående erstattes af en hård og resolut politik, der lever op til sit navn. Hvis vi ikke kæmper hårdt, vil disse voldsudøvere kun få styrket deres position,” skriver Jimmie Åkesson.

Han tilføjer, at den nuværende politiske ledelse med den socialdemokratiske statsminister Magdalena Andersson i spidsen ikke evner at løse problemerne:

“Den nuværende politiske ledelse kan ikke klare dette og skal udskiftes. At der er brug for Sverigesdemokraterne til at bringe ro og orden i vores land bliver mere indlysende for hver dag, der går,” skriver han.

En politibil angribes af unge i Koppargården i Landskrona. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Kristersson: Socialdemokraterne er mislykkedes

Moderaternes partileder, de borgerliges statsministerkandidat Ulf Kristersson kritiserer også den socialdemokratiske regering for manglende evne til at løse problemerne:

”Når politiet tvinges til at trække sig tilbage og lade stenkastende og raketaffyrende vandaler hoppe på taget af politibiler – eller forlade redningsberedskabet uden beskyttelse – så er balancen i retssamfundet alvorligt forstyrret. Morgan Johansson (justitsminister, red.) og Socialdemokraterna har det øverste ansvar, men er mislykkedes med at sætte sig imod dette tilbagevenden hærværk, den hensynsløse vold og den voksende utryghed,” skriver Ulf Kristersson på Facebook.

Statsminister Magdalena Andersson har fordømt volden mod politiet “i de kraftigste vendinger”:

“I Sverige kan man frit udtrykke sine holdninger, smagfulde såvel som usmagelige, det er en del af vores demokrati. Uanset hvad man mener, må man aldrig ty til vold. Det kommer vi aldrig til at acceptere,” lød det i en udtalelse fredag.