Mette F. nægter at svare på, om hun truede chefredaktør med politianmeldelse

0
3786
Statsminister Mette Frederiksen i dagens spørgetid med ministrene i Folketinget. Fra Folketings-TV

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt forsøgte onsdag i Folketingets spørgetime at få statsminister Mette Frederiksen til at svare på, om hun har truet Berlingske med en politianmeldelse på grund af kritisk artikel om statsministeriets departementschef. Det ville hun hverken be- eller afkræfte

Statsminister Mette Frederiksen (S), der også er pressens minister, vil ikke svare på, om hun har truet Berlingske med en politianmeldelse, fordi avisen var på vej med en afsløring om Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen.

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt tog onsdag sagen op i Folketingets spørgetid. Her spurgte han statsministeren, om det er korrekt, sådan som Berlingskes chefredaktør Tom Jensen har beskrevet i en kommentar i avisen, at Mette Frederiksen havde følgende ordveksling med Tom Jensen før et læserarrangement på avisen den 1. april:

Mette Frederiksen: “Den der absurde historie, I er på vej med – skal jeg nævne den?”.

Tom Jensen: “Ikke for min skyld. Men hvis du har lyst til at nævne den, kan jeg jo ikke forhindre dig i det. Så må du selvfølgelig gøre det.”

Mette Frederiksen: “Jeg regner med, at I allerede er blevet politianmeldt.”

”Jeg kommenterer ikke på uformelle samtaler”

Tom Jensen har efterfølgende fortalt, at han opfattede statsministerens udtalelse som en trussel om, at avisen ville blive politianmeldt. Men i dagens spørgetime nægtede Mette Frederiksen at kommentere samtalen:

”Der spørges til en uformel samtale mellem mig og chefredaktøren på Berlingske, og jeg vil helt generelt ikke kommentere på den type uformelle samtaler,” lød det fra statsministeren.

DF-formanden lod sig ikke nøje med det svar. Han fulgte op med et nyt spørgsmål. Her bad han statsministeren svare ud fra en principiel betragtning. Som han sagde:

“Synes statsministeren – uden at tage stilling til, om samtalen har fundet sted – at det generelt ville være passende, om en statsminister havde haft sådan en meningsudveksling med en chefredaktør umiddelbart før en artikel måtte blive bragt i et land som Danmark?”.

DFs formand Morten Messerschmidt stiller spørgsmål til statsministeren. Fra Folketings-TV

Men heller ikke dét spørgsmål fik statsministeren ud af busken:

“Jeg efterstræber løbende at have dialog med danske medier, og det er jo dialog om alt mellem himmel og jord. Og så kan jeg gentage hvad jeg sagde før: Når det drejer sig om samtaler på tomandshånd, så går jeg ikke ind i indholdet af dem,” lød det fra Mette Frederiksen.

“Når det drejer sig om samtaler på tomandshånd, så går jeg ikke ind i indholdet af dem”

Statsminister Mette Frederiksen til Morten Messerschmidt i Folketingets spørgetid

Afviste spørgsmål på pressemøde

Dagen før havde Mette Frederiksen ligeledes nægtet at be- eller afkræfte, om ordene faldt som Tom Jensen har beskrevet. Det skete på tirsdagens pressemøde om regeringens energiplan.

Her havde en journalist fra netmediet Frihedsbrevet følgende ordveksling med en tydeligt irriteret statsminister:

Frihedsbrevet: Er det rigtigt, at du sagde til Tom Jensen, at du gik ud fra, at Berlingske var blevet politianmeldt – en uge før avisen offentliggjorde historien om departementschef Barbara Bertelsens telefonkøb? Og hvorfor gik du ud fra det?

Statsministeren: “Altså samtaler jeg har med andre mennesker, og det er ligegyldigt hvem de er, dem går jeg ikke ind i en diskussion af”.

Frihedsbrevet: Også samtaler du har, lige før du går ind og snakker om den demokratiske samtale, og hvordan du synes, pressen spiller en rolle for, at den samtale er blevet dårligere?

“Ja, altså helt generelt synes jeg, at man skal kunne have samtaler med hinanden på tomandshånd, tremandshånd eller firemandshånd, uden at man går ind i en offentlig diskussion af, hvad der måtte være sagt eller ikke måtte være sagt.”

Frihedsbrevet: Også når det handler om en trussel om politianmeldelse rettet mod en chefredaktør på baggrund af en historie, der ikke er bragt endnu?

“Jeg kommer ikke til at gå ind i, hvad jeg har af samtaler med andre mennesker.”

Læs mere i Frihedsbrevet her

Artiklen om Barbara Bertelsen, som Mette Frederiksen angiveligt mente skulle politianmeldes, er en del af hele minkskandalen.

Departementschef købte private mobiler

Den 6. april offentliggjorde Berlingske en stor artikel med overskriften Seks timer før skæbnesvangert pressemøde om slettede sms’er købte Barbara Bertelsen ny telefon. Her kunne man læse, at departementschef Barbara Bertelsen havde købt to private mobiltelefoner i Humac på Fisketorvet i København.

Når det var interessant, skyldes det selvfølgelig skandalen om de slettede sms’er i Statsministeriet. Barbara Bertelsen købte den ene telefon den 3. november 2021 – samme dag, som statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup holdt pressemøde om de slettede sms’er.

Det var som bekendt Barbara Bertelsen, der fik statsministeren og andre topfolk i statsministeriet til at indstille deres telefoner til automatisk sletning af sms’er på deres mobiltelefoner. Det skete i løbet af 2020, og derfor findes der ingen sms’er fra Statsministeriets top fra de skæbnesvangre dage i november 2020, hvor regeringen traf sin ulovlige beslutning om at slå alle landets mink ihjel.

Derfor mente Berlingske, at det var opsigtsvækkende at Barbara Bertelsen var på Fisketorvet for at købe en privat telefon den 3. november 2021. Dagen forinden havde Justitsministeriet nemlig meddelt, at ministeriet ville bede om at få udleveret telefoner fra bl.a. Statsministeriet for at prøve at genskabe de slettede sms’er.

Historien har siden været genstand for voldsom debat. Politikere fra Socialdemokratiet og regeringens støttepartier mener, at Berlingske er gået langt over stregen ved at beskæftige sig med en embedsmands private indkøb. Det er ”utidigt, mistænkeliggørende og dehumaniserende” at fortælle om et privat indkøb, har det blandt andet lydt fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Tidligere artikel: Statsministeren truede med at politianmelde avis på grund af historie om departementschef