Statsministeren truede med at politianmelde avis på grund af historie om departementschef

0
3010
Statsminister Mette Frederiksen kiggede på mig. Så sagde hun: ”Jeg regner med, at I allerede er blevet politianmeldt.”. Sådan beskriver Berlingskes chefredaktør Tom Jensen sin samtale med statsministeren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen luftede trussel om politianmeldelse overfor Berlingskes chefredaktør. Avisen var på vej med en historie om departementschef Barbara Bertelsens opsigtsvækkende køb af private mobiltelefoner

“Jeg regner med, at I allerede er blevet politianmeldt”.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) forleden til Berlingskes chefredaktør Tom Jensen. Det skriver han i en længere kommentar i sin avis fredag.

Kommentaren har overskriften Derfor bringer Berlingske oplysningen om Barbara Bertelsens private telefonkøb. Det er den historie, der er årsag til, at statsministeren den 1. april truede chefredaktøren med en politianmeldelse.

Mette Frederiksen var den 1. april på besøg hos Berlingske til et læserarrangement med overskriften ”Demokratiske samtaler”, hvor hun skulle tale med Tom Jensen. Det skete på et tidspunkt, hvor avisen var i fuld gang med at lægge de sidste hænder på en historie om, at Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen havde indkøbt to private mobiltelefoner i Humac på Fisketorvet i København.

Slettede sms’er

Når historien om det private mobilkøb var interessant, skyldtes det selvfølgelig skandalen om de slettede sms’er i Statsministeriet. Som mange vil kunne huske fra Minkskandalen, blev alle sms’er fra statsminister Mette Frederiksen og en række topfolk i ministeriet slettet i den periode, hvor den ulovlige beslutning om at slå alle mink ihjel blev truffet i november 2020.

Det var Barbara Bertelsen, der havde anbefalet statsministeren og andre folk i toppen af Statsministeriet at indstille deres mobiltelefoner til automatisk sletning efter 30 dage.

Derfor mente Berlingske, at det var værd at undersøge, da de fik et tip om, at samme Barbara Bertelsen sidste år var i byen for at købe to mobiltelefoner, så hun havde private alternativer til sin arbejdstelefon.

Købt samme dag som pressemøde

Indkøbet af den første telefon fandt nemlig sted den 2. november 2021. Det var dagen efter, at Justitsministeriet havde meddelt, at de ville bede om at få udleveret telefoner fra bl.a. Statsministeriet for at prøve at genskabe de slettede sms’er fra perioden omkring minkbeslutningen. Og det var bare seks timer før et pressemøde den 3. november, hvor statsminister Mette Frederiksen sammen med justitsminister Nick Hækkerup skulle svare på kritiske spørgsmål fra journalister om de slettede sms’er.

Barbara Bertelsen købte yderligere en telefon til privat brug to dage senere. På grund af tidsforløbet mener Berlingske, at historien er interessant for offentligheden. Mobil-indkøbene kunne nemlig rejse en mistanke om, at departementschefen ville have en privat telefon, som ikke var underlagt kravet om aktindsigt.

Men statsministeren, der også er pressens minister, mente bestemt ikke, at det var en sag, avisen burde beskæftige sig med. Tom Jensen skriver i sin kommentar, at hans ordveksling med statsministeren forløb sådan her, da de talte sammen inden læserarrangementet på Berlingske den 1. april:

”Den der absurde historie, I er på vej med – skal jeg nævne den?” – underforstået under den samtale, hun skulle have med mig.

Jeg svarede: ”Ikke for min skyld. Men hvis du har lyst til at nævne den, kan jeg jo ikke forhindre dig i det. Så må du selvfølgelig gøre det.”

Statsminister Mette Frederiksen kiggede på mig. Så sagde hun: ”Jeg regner med, at I allerede er blevet politianmeldt.”  

Påfaldende tavshed

Netmediet Frihedsbrevets chefredaktør Mads Brügger er en af dem, der finder statsministerens bemærkning opsigtsvækkende. Han skriver sådan her på Twitter:

”Der er påfaldende stille omkring at statsministeren har truet chefredaktøren for Berlingske med politianmeldelse fordi avisen graver i suspekte indkøb af telefoner hos Statsministeriet. Men vi lever jo også i et land hvor chefen for vores spiontjeneste blev fængslet i hemmelighed”.

Selve historien om departementschefens mobilkøb har delt Folketinget i to lejre. De blå partier kræver svar fra Statsministeriet om, hvad telefonerne skal bruges til. Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt siger, at han vil have sagen drøftet på førstkommende møde i Folketingets såkaldte granskningsudvalg. Han skriver sådan her på Twitter:

”Det her lugter af, at Barbara Bertelsen prøvede at skabe et nyt lukket rum, hvor man kunne kommunikere uden om reglerne om aktindsigt. Hvis det er bare i nærheden af at være rigtigt, må hun gå af som departementschef..!”.

S-ordfører raser over afsløring

Politikere fra Socialdemokratiet og regeringens støttepartier mener omvendt, at Berlingske går langt over stregen ved at beskæftige sig med en embedsmands private indkøb.

Politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen kalder det ”utidigt, mistænkeliggørende og dehumaniserende” at fortælle om et privat indkøb, uden at Berlingske kan føre bevis for, at Barbara Bertelsen har brugt de nye telefoner til at skjule oplysninger.

”Det er et hidtidigt lavpunkt i debatten, hvis det virkelig forholder sig sådan, at borgerlige partier mener, at embedsværkets private indkøb skal gøres til genstand for politiske undersøgelser eller redegørelser,” siger ordføreren til Berlingske.