Sverige lurepasser mens Finland vil ind i NATO

0
2655
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sagde torsdag, at Finland kan regne med en positiv modtagelse, hvis de søger optagtelse i NATO. Foto: REUTERS/Yves Herman

Mens finnerne på blot to måneder helt har skiftet holdning til NATO og nu er meget tæt på at søge ind i det beskyttende fællesskab, kan svenskerne dårligt finde ud af at diskutere mulighederne

Den finske regering har lovet Nato og finnerne at komme med en klar melding om medlemskab inden påske. NATOs norske generalsekretær Jens Stoltenberg kvitterede torsdag med at sige, at Finland kan regne med en positiv modtagelse og hurtigt svar. Samtidig sagde han, at selve medlemskabet kan ratificeres i de i dag 30 NATO-lande indenfor et par måneder.

”Rusland har altid protesteret, men NATO har alligevel udvidet,” sagde han på et pressemøde i Bruxelles torsdag.

Finske journalister ville vide, om russerne kan forhindre en optagelse – for eksempel ved at starte en grænsekonflikt. NATO kan ifølge sine egne regler ikke optage lande, hvor grænserne ikke ligger fast.

Det svarede Stoltenberg ikke klart på. I stedet fortalte ham om de protester, der kom fra det daværende Sovjetunionen, da hans eget land i 1949 søgte ind i NATO. Hvis Finland bliver optaget, bliver den russiske landegrænse til NATO-lande mere end fordoblet.

Svensk slingren

Finland og Sverige har længe haft en aftale om, at hvis et medlemskab af forsvarsalliancen skulle være relevant, så vil de to lande søge ind sammen. Men mens finnerne er så langt, at det blot kræver en afgørelse i regeringens sikkerhedsudvalg – hvor den relativt magtfulde præsident også sidder med – så er svenskerne slet ikke kommet i gang med

Sverige har som alliancefri holdt sig udenfor krige i over 200 år og Finland siden 1944. De to lande har en underhåndsaftale om – i givet fald – at ansøge samtidig om medlemskab. Men selv det er nu tvivlsomt.

Den relativt uerfarne svenske udenrigsminister Ann Linde har ikke blot optrådt følgagtigt og uvidende i forhold til Rusland; hun har også skabt tvivl om, hvorvidt de svenske og finske sikkerhedsinteresser fortsat er de samme. Af samme grund stiger kritikken af hende og af hele den svenske socialdemokratiske mindretalsregering.

Det svenske svar på DR, SVT, har i række artikler vist, hvordan hendes vurderinger og påstande var forkerte – og gjort det samme ved hendes chef, Magdalena Andersson. Bladet Expressen beskriver i en kommentar landets udenrigsminister som klodset – og på en gang oppustet og bandende. Særligt hendes naive omgang med den russiske udenrigsminister Lavrov blev kritiseret.

Kilder: Helsingin Sanomat, Expressen, SVT