Regeringen bøjer sig: Formuleringen ændres på stemmeseddel

0
1390
Udenrigsminister Jeppe Kofod og statsminister Mette Frederiksen ved et pressemøde forleden. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der skal alligevel stå EU-forsvarsforbehold på stemmesedlen til folkeafstemningen den 1. juni, meddeler udenrigsminister Jeppe Kofod (S). “Miraklernes tid er ikke forbi,” lyder det fra DFs formand Morten Messerschmidt

Flere dages massiv kritik af regeringen fører nu til, at formuleringen ændres på stemmesedlen til folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet den 1. juni.

Både eksperter og nej-partier har kritiseret, at ordet ”forsvarsforbehold” ikke nævnes på stemmesedlen, selv om afstemningen er et spørgsmål om netop ja eller nej til det danske EU-forsvarsforbehold.

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt har klaget til Folketingets ombudsmand over stemmesedlen, som han opfatter som misvisende. Messerschmidt mener, at  formuleringen på stemmesedlen ikke er politisk neutral og ikke lever op til kravene for folkeafstemninger, som de er beskrevet i en bekendtgørelse fra 2011.

Hidtil har regeringen afvist, at der er noget problematisk ved den valgte formulering, der lyder sådan her:

”Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar?”.

Minister afviser at det var en fejl

Men nu melder udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at formuleringen bliver ændret. Han oplyser til TV2, at formuleringen ændres til følgende:

“Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?”.

Ordet ”EU-forsvarsforbeholdet” vil altså komme til at fremgå af stemmesedlen.

Med den ændrede formulering, mener Jeppe Kofod, at diskussionen om stemmesedlen må stoppe.

”Så håber jeg, at vi kan få lov at diskutere det, det handler om, nemlig om Danmark skal deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar i en tid, hvor Rusland har invaderet Ukraine, og røster hele den europæiske sikkerhedsorden,” siger ministeren til TV 2.

Han afviser, at det var en fejl, at EU-forsvarsforbeholdet ikke blev nævnt i første omgang:

”Nej. Altså hele intentionen har været at stille et enkelt og forståeligt spørgsmål. Ikke for langt, ikke for kryptisk. Nu laver vi det så lidt længere,” siger Jeppe Kofod.

“Miraklernes tid er ikke forbi”

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt glæder sig over, at formuleringen nu ændres. Under overskriften “Miraklernes tid er ikke forbi” har han lagt en video på Facebook om sagen.

Her siger DF-formanden blandt andet:

“Så skete det. Regeringen har simpelt valgt at bøje sig. Og deres – ja, hvad skal vi sige – ubehjælpelige forsøg på at snyde danskerne er endegyldigt lukket ned. De ændrer simpelthen stemmesedlen. Og det er jo rart. Nu kommer der simpelthen til at stå EU og forsvar. Miraklernes tid er ikke forbi. Det er en god nyhed, fordi så kan vi igen begynde at diskutere det, det handler om,” siger DF-formanden.

Læs også: