Tysk tøven hjælper russerne i Ukraine

0
44041
Den tyske kansler Olaf Scholz. Foto: LISI NIESNER / POOL / AFP

Mens russerne rykker frem i det østlige Ukraine, nægter den tyske kansler Olaf Scholz stadig at sende kampvogne til Ukraine. Hans regeringspartnere skammer sig

Byen Kreminna er blevet et symbol på tyskernes afmagt i Ukraine. Mens russernes artilleri jævnede byen i Luhansk med jorden og deres soldater dræbte civile, der forsøgte at flygte, så tøver den tyske regering og især den tyske kansler med at sende tunge våben.

Som den største militærmagt i EU har tyskerne de våben, der kan standse den russiske offensiv. Olaf Scholz har tidligere gjort sig til af at love våben for milliarder. Men dels har leverancerne været langsomme og ofte ubrugelige – læs mere her. Dels har han på det sidste i stedet lovet økonomisk støtte i stedet.

”Ukraine mangler ikke penge – alene fordi der kommer så mange fra EU. At love flere penge er derfor blot en afledningsmanøvre,“ sagde Johann Wadephul, der er næstformand for oppositionspartiet CDU. Kristendemokraten langede ud efter kansleren.

„Olaf Scholz må bekende kulør og – i ordets egentlige forstand – levere på sine løfter.”

Foto fra et russisk bombardement af Kharkiv i Ukraine. Foto: SERGEY BOBOK / AFP

Oprør i regeringen

Den forsigtige kansler får heller ingen medvind i sin egen regering. Her forlanger både De Grønne og de liberale i FDP, at det tunge skyts bliver rullet frem og sendt mod fronten. En FDP-politiker sagde i dag, at han forventede en positiv beslutning i løbet af få dage.

Tyske medier spekulerer i, om kansleren er bange for russernes magt over den naturgas, som boliger og industri er afhængig af. De seneste opgørelser viser både, at de tyske lagre snart er tomme – og at mere end halvdelen af landets naturgas stadig kommer fra Rusland.

Kilder: Spiegel, Bild, ARD, Wel