Svenske skoler tvinger muslimske piger til at beholde tørklædet på

0
5071
Arkivfoto

Svenske folkeskoler i områder med mange muslimer lover forældre, at de vil holde øje med, om deres børn i indskolingen beholder deres tørklæde på. Det viser svensk avis’ rundringning

Hvis muslimske børn smider tørklædet i en række svenske folkeskoler, så bliver de bedt om at tage tørklædet på igen af skolens lærere. Det viser en rundringning, som avisen Gøteborg Posten har lavet til 40 skoler i Gøteborg, Malmø og Stockholm.

De 40 skoler ligger i udsatte boligområder, hvor der er mange muslimer. Gøteborg Posten ringede under dække af at være en muslimsk far, som søgte plads i forskolen – det svarer til 0. klasse – til sin femårige datter. Avisen spurgte blandt andet, om skolen ville kontrollere, at pigen ikke tog sit tørklæde af, mens hun var i skolen, og – hvis hun gjorde – bede hende om at tage det på igen. Dét sagde 27 af de 40 skoler, at de ville gøre.

Gøteborg Posten bringer nogle af svarene, og de lyder blandt andet:

”Ja, hvis du ikke ønsker, at hun tager sin hijab af, så tvinger vi hende til at beholde den på. Vi prioriterer altid forældrenes ønske”. (Forskole i Gøteborg)

”Vi skal sørge for, at hun beholder det på. Det er klart”. (Forskole i Malmø)

”Vi støtter forældrenes beslutning, det er klart”. (Forskole i Malmø)

“Hvis du ikke ønsker, at hun tager sin hijab af, så tvinger vi hende til at beholde den på.”

Tilbød at filme elev for forældre

Rundringningen viste, at 12 ud af 20 kontaktede skoler i Gøteborg og 6 ud 10 skoler i Stockholm var villige til at lave tørklæde-kontrol på forældrenes vegne. I Malmø var det hele 9 ud af 10 skoler, som tilbød tørklædekontrol.

På en enkelt skole gik lærerne endda med til at filme en pige med Facetime, så forældrene kunne se, at hun ikke tog sit tørklæde af.

Enkelte skoler sagde dog også nej. Fra en skole i Gøteborg lød svaret:

”Vi vil ikke tvinge hende til at tage slør på, hvis hun ønsker at tage det af. Vi vil respektere dit ønske, men vi kan ikke tvinge børn til noget. Hvis hun tager det af og nægter at tage det på igen, så vil vi ikke sætte det på”.

Afsløringen har udløst en heftig debat i Sverige. Tre politikere fra det borgerlige Moderaterne skrev torsdag i et indlæg i Gøteborg Posten, at de mener, at muslimske slør / tørklæder bør forbydes i grundskolen, fordi børnene ikke er gamle nok til selv at vælge.