DF-ordfører om ny sosu-pulje: Fin start men slet ikke nok

0
1936
Kommunerne mangler lige nu mere end 1000 sosu-assistenter. Arkivfoto

Dansk Folkeparti og Regeringen er gået sammen om en pulje på fem millioner kroner, der skal bruges til at promovere sosu-uddannelserne. Men der skal meget mere til, hvis problemerne med mangel på sosu-assistenter i ældreplejen skal løses, siger DFs ældreordfører Jeppe Jakobsen

Det er et fint første skridt, men der skal meget mere til, og det skal ske snart.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jakobsen, efter at regeringen og Dansk Folkeparti har lavet en aftale om en ny pulje, som skal promovere social- og sundhedsuddannelserne.

Kommunerne mangler lige nu mere end 1000 sosu-assistenter, og manglen på sosu-assistenter er ifølge Jeppe Jakobsen den allerstørste udfordring for den danske ældrepleje.

Derfor har Dansk Folkeparti og venstrefløjen kritiseret regeringen for at sidde på hænderne. Der skal gøres meget mere for at standse frafaldet på sosu-uddannelsen og for at få flere til at søge ind som sosu-assistenter, mener partierne.

Foreløbig har regeringen sat gang i en undersøgelse, som skal kortlægge problemet. Derefter vil der komme et udspil, som – ifølge regeringen – kan ventes inden årets udgang.

Står det til Jeppe Jakobsen bør det ske hurtigere. Han frygter, at det ender med, at der ikke sker noget før efer folketingsvalg, der senest kommer i juni 2019.

Jeppe Jakobsen, ældreordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Fem millioner kr. til markedsføring

Men nu sker der altså lidt. Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat en pulje på 5 millioner kroner, som kan søges allerede fra 1. august i år. Pengene skal gå til markedsførings-initiativer, som kan styrke børn og unges kendskab til social- og sundhedsuddannelserne.

”Det er en fin start og et godt signal at sende. Det kan være med til at tale sosu-faget op og vise de unge, at det er et spændende fag, der løser en meget vigtig samfundsopgave. Men det er slet ikke nok, og markedsføring løser ikke det grundlæggende problem,” siger Jeppe Jakobsen – og uddyber:

”Nøglen til at få flere sosu-assistenter er, at der bliver skabt tillid til, at der venter et godt arbejdsliv for dem der vælger en sosu-uddannelse. At man ved, at arbejdspresset ikke bare stiger og stiger, men at man kan regne med, at man får flere kolleger, når der bliver flere opgaver. At der er politisk vilje til at sørge for det,” siger han.

Du har tidligere kritiseret regeringen og ældreministeren for at gøre for lidt. Frygter du ikke, at regeringen med aftalen om denne pulje vil sige: ’Nu har vi gjort noget’, og så sker der ikke mere?

”Det kunne man godt forestille sig, at nogen i regeringen ville sige, men budskabet fra Dansk Folkeparti er helt klart: Det her er slet ikke nok for os,” siger Jeppe Jakobsen.

“Det er slet ikke nok, og markedsføring løser ikke det grundlæggende problem”

Speed processen op

Han fortæller, at han under forhandlingerne om 5 millioner kroners-puljen har opfordret regeringen til at speede processen med undersøgelsen op:

”Jeg har sagt til regeringen, at de ikke skal vente til november, når de har afsluttet deres undersøgelse, med at lægge noget frem. De bør i stedet løbende lægge de pointer frem, de får gravet frem, så vi kan handle på dem og få gjort noget her og nu,” siger Jeppe Jakobsen.