Striden med EU om lavere børnepenge til nogle udenlandske arbejdstagere spidser til. Østrig skal ændre sine regler indenfor to måneder, ellers starter EU-kommissionen en sag, der også truer andre østrigske love

Torsdag fik den østrigske regering et såkaldt blåt brev fra EU Kommissionen. Dermed har Østrig to måneder til at rette ind efter EU-kommissionen, der kræver, at alpelandet følger de samme satser for børnepenge til forældre fra andre lande som til de østrigske borgere. Lavere børnepenge til folk, der arbejder i Østrig, men som sender dem hjem til lande med lavere udgifter, har været et stort tema i den østrigske politiske debat de senere år og ordningen trådte i kraft 1. januar.

Kommissionens angreb på Østrig er ikke kun rettet mod ordningen med lavere børnepenge til østarbejdere. Ifølge avisen Krone vil kommissionen også tvinge østrigerne til at give samme skatterabat til udenlandske forældre, der arbejder i Østrig, som til østrigske forældre. Siden nytår har østrigske forældre kunnet få en såkaldt familiebonus svarende til en skatterabat på godt 11.000 kroner for det første barn, mens udenlandske arbejdstagere får en tilsvarende mindre bonus.

Andenklasses

Den belgiske EU-kommissær Marianne Thyssen, der har ansvar for beskæftigelse og sociale forhold, har været meget klar i sin kritik af Østrig. Hun har kaldt den østrigske model for ”dybt unfair”:

”Der findes ikke andenklasses arbejdere og heller ikke andenklasses børn.”

I den østrigske regering ser man ifølge østrigske medier ganske roligt frem til en retssag. Dels vil en sådan sag næppe blive afgjort før end i 2021, dels finder man, at man har EU retten på sin side. Familieminister Juliane Bogner-Strauß fra det indvandringskritiske ÖVP siger, at hun tager ganske afslappet på sagen.

Ikke diskriminerende

Det særlige ved den østrigske model er, at den ikke udelukker at betale børnepenge til alle udenlandske arbejdstagere. Børnepengene – og også den såkaldte familiebonus – er derimod indekserede efter omkostningsniveauet i det land, hvor modtagerne bor. Dermed er ordningen i den østrigske regerings øjne ikke diskriminerende, da der er tale om objektive forhold.

Tidligere artikler:

Østrigs regering: Tal tysk eller mist kontanthjælp

Østrig blæser på EU-kommissionen og indekserer børnechecken