Østrig blæser på EU-kommissionen og indekserer børnechecken

0
6134
Alpelandet Østrig går mod EU-kommissionen og indeksere sine børnefamilieydelser. Arkivfoto

Østrig har gjort alvor af sine planer om forskellige takster for sociale ydelser. Fremover bliver børnechecken indekseret, så personer fra lande med lavere leveomkostninger, der arbejder i Østrig, får en mindre børnecheck end østrigerne

“Vi må desværre konstatere, at vi ikke kan komme igennem med det synspunkt på nuværende tidspunkt”.

Sådan lød det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i juni, da han måtte konstatere, at den danske regering ikke kunne få grønt lys af EU-Kommissionen til planer om at indeksere børnefamilieydelsen.

Men nu har Østrig taget det skridt, som den danske regering ind til videre har afstået fra. I følge Altinget har et flertal i det østrigske parlament besluttet, at børnepenge optjent af EU-borgere på det østrigske arbejdsmarked skal indekseres. Det betyder, at børnechecken vil blive beskåret, hvis den skal sendes til et land, der har lavere leveomkostninger end Østrig.

Konkret betyder det, at eksempelvis børnechecken for en treårig, som er på 1282 kroner om måneden i Østrig, vil blive reduceret til 722 kroner, hvis barnet er fra Ungarn, og 634 kroner, hvis barnet bor i Rumænien.

“Vi behandler alle børn ens, det kommer bare an på hvor de bor,” siger den østrigske familieminister Juliane Bogner-Strauss fra Østrigs borgerlige ÖVP i følge Altinget.

Østrig regner med at spare 850 millioner kroner årligt med de nye regler.

DF: Danmark skal følge Østrig

Herhjemme har Dansk Folkeparti flere gange slået til lyd for en indeksering af dagpenge, børnepenge og SU. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl foreslog i sommer, da Østrigs planer kom frem, at Danmark følger i sporet af Østrig.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet er der fra 2010-2017 er der sket en fordobling af udenlandske arbejdstagere, der tager danske dagpenge med til hjemlandet. I 2017 var 2169 EU-borgere, der fik dagpenge fra Danmark, og samme år røg der i følge TV2 100 millioner kroner afsted i børnecheck til børn af europæiske arbejdstagere, der bor i hjemlandet.

ditOverblik fortalte onsdag, hvordan de store forskelle i leveomkostninger i EU betyder, at den danske SU har større købekraft end mindstelønnen i en række østeuropæisk lande.

En talsmand for EUs beskæftigelseskommissær siger i følge Altinget om den østrigske beslutning:

“En indeksering er ikke tilladt i følge EU-retten. Det har EU-Domstolen stadfæstet”.