Østrigs regering: Tal tysk eller mist kontanthjælp

0
6021
Østrigs konservative forbundskansler Sebastian Kurz. Foto: MAX ROSSI/Ritzau Scanpix

Den østrigske regering foreslår i dag at skære i socialhjælpen til især migranter. Også hjælpen til familier med mange børn bliver beskåret. Forslaget har været måneder undervejs, og er præget af nytænkning i europæisk sammenhæng

Efter forslaget vil de personer, der ikke har en østrigsk skoleeksamen og som ikke taler særlig godt tysk eller engelsk miste knap en fjerdedel af deres socialhjælp. På det laveste niveau, der i Østrig hedder mindstesikring, falder beløbet fra knap 6500 til 4200 kroner om måneden. Godt 300.000 personer i Østrig får denne socialhjælp – og cirka hver tredje er migrant og kan derfor blive ramt af disse nedskæringer.

Samtidig bliver børnepengene til familier med mange børn efter planen skåret kraftigt ned. Dette indgreb vil også ramme børnerige familier, der ikke har en migrantbaggrund.  Hvor familierne i dag typisk får over 1500 kroner om måneden per barn, falder det til godt 300 kroner ved barn nummer tre.

Da regeringen i dag præsenterede sine forslag, blev der lagt vægt på at forslaget er fair og er med til at motivere flere til at komme i arbejde. Det første hentyder til, at ikke kun indvandrere bliver ramt, da også østrigske familier med mange børn bliver ramt. Og skal man følge det nye forslag til punkt og prikke, skal også østrigere, der ikke fik en eksamen efter niende klasse, bevise, at de kan tale tysk.

Selvom regeringen har flertal for sin politik, kan de enkelte forbundslande i Østrig i første omgang afvise at gennemføre ændringerne. Særligt Wien, der har en rød regering, overvejer at gøre dette. Mere end halvdelen af alle, der på denne form for socialhjælp, bor i den østrigske hovedstad.

Bagdørsmodel

Reformforslagene får en blandet modtagelse i de østrigske medier. De medier, der er tættest på oppositionen, finder forslagene skæve og diskriminerende. De medier, der er tættere på den højreorienterede regering, roser derimod forslaget for at finde en ny vej til at begrænse udgifterne til migranter.

Avisen Krone skriver i sin online udgave, at det her er lykkedes regeringen at finde en politik, der rammer indvandrere uden at komme i strid med egne love eller EU-regler.