Støjberg afviser: FN-aftale svækker ikke dansk pressefrihed

0
2018
Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister.

Omstridt FN-aftale om migration opfordrer til ikke at støtte medier, der “fremmer intolerance og fremmedhad”. Kritikere ser det som opfordring til at begrænse pressefriheden, men det afviser udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg

“… stoppe offentlig støtte til medier, som systematisk fremmer intolerance, fremmedhad, racisme og andre former for diskrimination overfor migranter, i fuld respekt for pressens frihed”.

Sådan lyder en formulering i den omstridte FN-pagt “Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration”, som den danske regering vil underskrive på et møde i Marrakech i Marokko den 10.-11. december.

Formuleringen har fået advarselslamperne til at blinke rødt hos kritikere, som læser linjerne som en opfordring til at begrænse pressefriheden. Det gælder blandt andet de konservatives udlændingeordfører Naser Khader, som til Kristeligt Dagblad siger:

”Jeg frygter konsekvenserne af det. Betyder erklæringen for eksempel at Den Korte Avis – uanset hvad man mener om mediet – skal begrænses?”.

Støjberg: Presse- og ytringsfriheden skal selvfølgelig sikres

Men den frygt er helt ubegrundet, ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun svarede i dag i Folketinget på spørgsmål fra Dansk Folkepartis Christian Langballe om den omdiskuterede formulering, og ministeren afviser, at det skal læses som et angreb på ytrings- og pressefriheden.

“Det er regeringens indstilling, at mediernes presse- og ytringsfrihed selvfølgelig skal sikres, og det lægger aftalen også op til. Det understreges netop, at staterne forpligter sig til at støtte ytringsfrihed og anerkender en fri og åben debat,” sagde Inger Støjberg i sit forberedte svar.

Det svar kaldte Christian Langballe for tyndt, og han bad ministeren forholde sig mere konkret til indholdet i FN-aftalen. Hvad menes der for eksempel med intolerance, spurgte Langballe.

Inger Støjberg  svarede ikke direkte på dét spørgsmål, men hun oplyste, at netop presse- og ytringsfrihed er noget af det, som regeringen vil slå på i den såkaldte ”stemme-forklaring”, som skal følge med den danske underskrift. Det er et stykke papir, som skal præcisere, hvad Danmark siger ja til, og som regeringen lige nu arbejder på at få en række andre EU-lande med på.

”Det er netop derfor, at det er vigtigt med en stemme-forklaring, som uden floromvunden snak forklarer hvad vi mener. Og det er blandt andet, at vi fortsat ønsker en fri og åben debat. Det er vi kendte for i Danmark og jeg er stolt af, at vi i hvert fald de seneste år har haft en så åben debat på udlændinge-området i Danmark,” sagde ministeren.

“Jeg er stolt af, at vi i hvert fald de seneste år har haft en så åben debat på udlændinge-området i Danmark”

Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister

Christian Langballe: Forkert at underskrive

Bagefter var Christian Langballe ikke synderligt tilfreds med svarene fra Inger Støjberg.

”Men det var nok det svar, jeg havde regnet med at få, for regeringen har besluttet, at man med djævlens vold og magt vil underskrive denne aftale. For man er vant til bare at underskrive disse FN-aftaler,” siger Christian Langballe til ditOverblik.

Han mener, at det er forkert, at regeringen vil indgå en aftale, hvoraf det fremgår, at staten opfordres til ikke at støtte en bestemt type medier.

”Skal regeringen overhovedet blande sig i den frie debat? Nej, den skal holde sig langt væk. Det er ordnet med Grundloven,” siger Christian Langballe.

Christian Langballe, indfødsrets- og europarådsordfører for Dansk Folkeparti.

“Aftale forpligter moralsk”

Han føler sig ikke beroliget af, at regeringen fastslår, at Danmark ikke forpligtes juridisk med aftalen – og at det afsnit om pressen, som Langballe stillede spørgsmål til, ifølge Støjberg “ikke er et politisk tilsagn, men noget man kan overveje”.

“Alt hvad vi underskriver forpligter, i hvert fald moralsk. Og den her passus om medier og intolerance, den står altså i aftalen. Jeg synes det er sørgeligt, at vi underskriver en aftale, som går stik imod den politik, vi forsøger at føre i Danmark, herunder en politik om mediers ytringsfrihed,” siger Christian Langballe.